Ženskom rodu nedostupna Sveta Gora

NAŠ SERIJAL: Srpsko blago na Svetoj Gori (4)

Foto: Instagram/ Prijatelji manastira Hilandar
529

Stara narodna izreka veli da muškarci razgledaju Hilandar očima na licu mesta, a žene ga sagledavaju dušom izdaleka. Videti ga mogu jedino dvogledom sa lađe na morskoj pučini, jer im je zabranjeno da manastiru priđu. To  svetogorsko pravilo zapisano je u povelji iz 10.veka  gde se navodi da ni jednoj ženi nije dozvoljeno da priđe 500 metara širokoj obali Svete gore.  A bude li se bilo koja usudila da to prekrši, moraće da plati novčanu kaznu i odrobija 12 godina, kažu sadašnji grčki propisi.

Ova aktuelna rigorozna mera uvedena je nakon što je  1953. godine Marija Poimenido, prerušena u muškarca, provela tri dana na Svetoj Gori, pre nego što je otkrivena.  Ipak 2008. godine oprošteno je nekolicini moldavskih žena, jer su bile ostavljene od strane ukrajinskih švercera.

Sveti vladika Nikolaj Velimirović je zabeležio da se  na severu Grčke na poluostrvu Halkidiki  krije “Sveta Gora – carstvo bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novca, mudrost bez škole, kuhinja bez mesa, molitva bez prestanka, veza sa nebesima bez prekida, slavopoj Hristu bez umora, smrt bez žaljenja”.

View this post on Instagram

Сутра почиње Божићни пост Божићни пост траје четрдесет дана, али није тако строг као Велики Пост. Почиње сутра 28. новембра, а завршава 6. јануара. У току целог овога поста не једемо месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим понедељка, среде и петка који се посте „на води". Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак и једе се суботом и недељом све до празника светог Спиридона 25. децембра. Последње две недеље Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности „на води". На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води". Веома је важно да православни хришћани који живе у земљама у којима се новогодишњи празници славе по новом календару и падају у време Божићног поста, не прекидају пост, већ да Нову Годину прослављају када она дође по православном календару, поштујући традицију својих предака и црквена правила. Да нас Господ укрепи у посту и да нам снаге да сва искушења издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења! На светлопису светогорски монах Правило поста преузето са http://www.spc.rs/sr/hrishtshanski_post_1 Светогорски богослужбени устав – Отац Онуфрије Хиландарац Светлопис https://asceticexperience.com/

A post shared by Пријатељи манастира Хиландарa (@prijatelji_manastira_hilandara) on

U neposrednoj blizini svetogorskog manastira Iviron nalazi se Bogorodičin izvor. Ovo mesto, sa izvorom čudotvorne pitke vode ispod nivoa mora, a na samoj obali, vezuje se za predanje o tome kako je poluostrvo Atos postalo jedinstveno u svetu utočište monaha.  Kada je Bogorodica kročila na tlo, na mestu gde se danas nalazi izvor, paganski kipovi su se zaljuljali i srušili.  Otuda i verovanje da je Presveta Bogorodica, zastupnica i igumanija cele Svete Gore gde je i Hilandar, te je zato, po njenoj naredbi, svim ostalim ženama zabranjen pristup.

Bogorodičin izvor, nedaleko Velika Lavre

Gepostet von Aleksandar Dekanski am Dienstag, 12. Juni 2012

Staro predanje govori da je Presveta Bogorodica ploveći sa apostolom Jovanom na Kipar, zbog nevremena pristala na Atos. Tada je  pagansko stanovništvo ovog poluostrva prihvatilo hrišćanstvo zadivljeno čudima koja je učinila, a ona im je na odlasku rekla: “Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božja neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest“.  Bogorodica je tako postala igumanija cele Svete Gore, koju zovu i Vrt Presvete Bogorodice, a drevnim crkvenim zakonom, koji je i deo grčkog ustava, na poluostrvo je zabranjen pristup ženama.

Među 20 manastira i nekoliko hiljada monaha, nema ni ženki životinja, osim kokoški od čijih jaja se prave boje za manastirsko slikarstvo. Tamo uz mačori i mačke mogu da jure miševe.

Car Dušan prekršio zabranu

Istorija pak beleži da je naredbu Bogorodice prvi prekršio car Dušan Silni kada je u  Svetu goru atonsku doveo svoju ženu, caricu Jelena da je spasi od kuge koja je harala Srbijom. Kad su se monasi pobunili oštro im je rekao da ona nije žena već carica, kaže legenda.  Jelena je smeštena u palatu svog muža kraj manastira Sveti Vasilije, koji je tada vodom bio odvojen od ostatka Svete Gore.  Nošena je ipak preko Svete Gore, ali nogom nije kročila na tlo.  Car Dušan je potom darivao Hilandar ne samo novcem, nego i imanjima u Srbiji, a pomagao je i druge monaške zajednice na Svetoj gori.

Znatno kasnije, sredinom 19. veka, žena britanskog konzula u Atini dobila je dopuštenje da ode čak do Velike Lavre Svetog Atanasija, najstarijeg manastira na poluostrvu. Potom je, zbog burnih istorijskih događaja, tokom grčkog ustanka i posle proterivanja Grka iz male Azije, Atos privremeno prihvatio mnoge porodice sa ženama i decom.

Sa Svete Gore je međutim  1929. godine proterana tadašnja mis Evrope, Grkinja koja je maskirana pokušala da se iskrca na manastirsko pristanište. Priča se da je iste godine  francuska novinarka Mariz Šoasi, obučena kao muško,  uspela da čak mesec dana  provede na Atosu, obiđe svih 20 manastira i  po povratku u Pariz  napiše knjigu ”Mesec dana među muškarcima“.  Sa Atosa je odgovoreno da je reč o izmišljotini.

Postoji takođe novinski zapis i fotografija iz 1903.godine, u grčkim arhivama, da je jedna žena ipak uspela da nekažnjeno kroči na Atos. Neki od monaha koji su upoznati sa postojanjem te fotografije veruju da je u pitanju Bogorodica lično. Tog 21. avgusta 1903. godine (po starom kalendaru koji se koristi na planini Atos), monasi su se u manastiru Sveti Pantelejmon sastali za Novenu (devetodnevne molitve za druge), kako bi se molili Devi Mariji i prema manastirskom običaju najsiromašnijim monasima (onima koji žive u isposnicama) delili pomoć, odnosno bilo šta što bi njihove teške živote moglo da olakša. Oni bi tada formirali red kako bi primili te darove od svoj sabraće, pri čemu je to trebalo da bude poslednji put, budući da finansije manastira nisu dozvoljavale da se ta praksa nastavi i narednih godina. Jedan od njih, monah Gavrilo želeo je da ovekoveči taj trenutak zajedništva, pa je  fotografisao. Kad je fotografija urađena na njoj se ukazala figura ženske osobe u crnoj odori, koja je stajala među svim ostalim monasima. Iako u trenutku fotografisanja nikakve žene tamo nije bilo. Uvereni da je u pitanju Bogorodica koja im se čudnovato pridružila kako bi iskazala svoju tugu zbog planiranog ukidanja običaja deljenja milostinje, monasi su mislili da je to ujedno i razlog zbog kog je dozvolila kaluđeru Gavrilu da je fotografiše.

Bogorodica odvraćala žene

Legenda kaže da je lično  Bogorodica zapretila nekim ženama koje su htele da uđu na Svetu goru. Takav je bio slučaj u manastiru Vatopedu. Tamo postoji čudotvorna freska koja se zove Bogorodica  Antifonitrija – Ona koja odgovara. Kada je vizantijska princeza, poželevši da vidi crkvu koju je njen otac car  podigao, došla da poseti Vatoped, ona je, kaže predanje, ulazeći u taj novopodignuti hram  jasno čula glas Presvete Bogorodice, koji je dolazio od njene freske: “Nemoj da ulaziš dalje, ovde postoji druga carica!”

View this post on Instagram

Манастир Ватопед је, по предању, основао цар Константин Велики у IV веку, али га је отпадник Јулијан порушио да би опет подигао цар Теодосије благодарећи Богу што му је спасао сина Аркадија из морских таласа. У овом манастиру био је и Свети Сава са оцем Симеоном. Одатле су прешли у Хиландар. Због тога два манастира имају веома добре односе. Монаси Ватопеда на дан славе Хиландара служе у Хиландару, а Хиландарци узвраћају богослужење на дан славе Ватопеда. Сава је даривао манастир Ватопед када је постао његов братственик "царском пиларијом суха злата без броја", а Немања је, пре доласка, изградио три параклиса (црквице). Покрио је оловом мастирску Саборну цркву поставши, тако, други ктитор. Поред других, добротвори манастира Ватопед беху Стеван Лазаревић, Ђурђе Смедеревац и његов велики челник, дум Радич. #αγιονορος #mountathos #афон #светагора #ватопед #хиландар #hilandar

A post shared by Пријатељи манастира Хиландарa (@prijatelji_manastira_hilandara) on

A kada je sultanija Mara, inače ćerka srpskog kneza Lazara,  sišla s broda noseći bogate darove za Hilandar, javila se opet Bogorodica i zabranila joj da ide dalje. Mara je na tom mestu ostavila darove i  vratila se na brod.

R. Lončar

Kraj

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Četiri decenije hilandarskog naučnog centra u Ohaju

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More