Prvi put pozivaju lekara iz Srbije da održi predavanje na kongresu radiologa u Čikagu

Foto: printscreen/RTS
263

U Čikagu ovih dana borave lekari radiolozi iz Srbije na velikom godišnjem kongresu organizacije RSNA, koji okuplja preko 50 hljada stručnjaka iz celog sveta. Po prvi put u istoriji ovog kongresa jedan medicinski radnik iz Srbije dobio je poziv da održi predavanje na prestižnom događaju, što je veliko priznanje.

Lekare radiologe iz Srbije i njihove kolege iz Sjedinjenih Američkih Država pozdravili su u Konzulatu Srbije u centru Čikaga konzul žeran Milan Varadinović i predsednica Srpsko-američkog udruženja lekara i stomatologa doktorka Ljuba Stojiljković, javlja RTS.

Gosti iz Srbije došli su u Ameriku povodom 105-ogodišnjice Kongresa lekara radiologa u Čikagu organizacije RSNA koji će ove godine posetiti preko 50 hiljada ljudi.

Po prvi put u istoriji ovog kongresa, jedna lekarka iz Srbije dobila je poziv da održi predavanje na skupu, a to je doktorka Dragana Đilas iz Novog Sada.

“Pošto se ja najviše bavim imidžingom dojke i u tome sam, recimo, ekspert i u Srbiji, očigledno da sam sada prepoznata internacionalno, onda će predavanje biti iz snimanja dojke i to iz jedne specifične vrste snimanja, digitalnom tomosintezom”, kaže dr Đilas, gostujući predavač.

Kardiohirug doktor Miljko Ristić kaže da je impresioniran skupom. Dodaje da ima planove da se otvori novi medicinski objekat za kardiovaskularne bolesti na teritoriji Bijeljine.

“Ukazala se prilika da sa gospodinom Pavlovićem koji je napravio ćupriju na Drini, vidimo da li možemo da nastavimo saradnju u kraju odakle je on, u okolini Bijeljine… da se nastavi neki program koji bi pomogao stanovnicima Bijeljine i Republike Srpske da se leče po savremenim metodama lečenja”, kaže dr Ristić.

“Hoćemo da otvorimo jednu kliniku za pomoć našem narodu u Slobomiru. Ja verujem da ćemo sa profesorom doktorom Ristićem to i uspeti”, kaže Slobodan Pavlović, privrednik iz Čikaga.

Predstavnici firme Visaris predstavili su na sajmu svoj digitalni rendgen koji se pravi u Srbiji, a bilo je i lekara iz privatne prakse kao sto je beogradska bolnica Bel medik.

“Cilj ovog predstavljanja na ovom sajmu je da priblizimo američkim ustanovama, američkim dilerima ono što mi radimo, da proširimo mrezu naših prodavaca u Americi, ali pošto je ovo veliki sajam i veliki kongres internacionalne prirode ovde smo i da upoznamo potencijalne dilere širom sveta koji posećuju Čikago u ovo doba godine”, kaže Aleksandra Begović iz firme Visaris.

Srpski lekari su pokazali i ove godine da su veoma cenjeni ne samo u Čikagu nego i širom Severne Amerike.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More