Episkopi u Americi ustuknuli pred patrijarhom i sinodom SPC!

Foto: SPC
782

Veliki crkveno-narodni sabor američkih Srba trebalo bi da bude održan 29. februara 2020. u crkvi Svetog Đorđa u Klirvoteru (Clearwater), na Floridi. Ovo je dogovoreno na dvodnevnoj sednici Episkopskog i Centralnog crkvenog saveta SPC za severnu, srednju i južnu Ameriku, koja je 7. decembra 2019. završena u Čikagu, potvrđeno nam je u vrhu SPC.

Zvanično saopštenje sa tog sastanka još nije obelodanjeno, niti je do sada postavljeno na bilo koji internet portal srpskih eparhija u SAD.

Upravo održani sastanak u Čikagu sazvan je po novembarskoj direktivi srpskog patrijarha i Sinoda SPC radi implementacije sinodske odluke od 25. septembra 2019. kojom više crkvene vlasti zahtevaju da se pomenuti crkveno-narodni sabor održi najkasnije do 1. marta iduće godine. I da stavi van snage odluke koje je usvojio letos, na istom takvom skupu održanom u Čikagu od 13. do 16. jula , a tiču se ustrojstva eparhija SPC u SAD.

Na poslednjoj sednici u Čikagu učestvovali su episkopi Longin Krčo, Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević – svi iz SAD, ali i vladike: kanadski Mitrofan Kodić i latinoamerički Kirilo Bojović.

Podsećanja radi, episkopi Kodić i Bojović bili su zaobiđeni na letošnjem srpskom crkveno-narodnom saboru, iako su po crkvenim propisima morali biti pozvani.

Na upravo održanoj sednici u Čikagu, kako se nezvanično saznaje u tamošnjim upućenim srpskim crkvenim krugovima, trojica episkopa iz SAD, navodno su nameravali da se na ovoj poslednjoj sednici odmah izvrši implementacija sinodske odluke i da se ne saziva crkveno-narodni sabor, ali to im nije pošlo za rukom. Jer, Sinod SPC je u svom zahtevu izričit da se sporne odluke sa letošnjeg crkveno-narodnog sabora u SAD, moraju poništiti na novom crkveno-narodnom saborskom zasedanju u Americi.

Vladike Krčo, Dobrijević i Vasiljević će na predstojećem saborovanju, zakazanom za 29.februar 2020. ipak morati da objasne sveštenicima, monasima i civilima-predstavnicima srpskih crkvenoškolskih opština u SAD zašto pre donošenja letošnjih spornih odluka, a koje se tiču izmena lokalnog srpskog crkvenog ustava za severnu i južnu Ameriku, kao i eliminisanja odrednice da eparhije u SAD pripadaju SPC, nisu prethodno pribavili saglasnost viših crkvenih vlasti u Beogradu. Isto tako pomenuta trojica episkopa moraće da ponište i već obavljenu preregistraciju svojih eparhija u nadležnoj američkoj državnoj administraciji, a kojom se omogućava da episkopi, bez blagoslova Sabora i Sinoda SPC, te dogovora sa sveštenstvom i civilnim predstavnicima srpskih crkvenih opština, mogu sami odlučivati o svemu što se tiče srpskih eparhija u SAD.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More