Handke uoči dodele nagrade: Voleo bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane

(Daniel Maurer/dpa via AP, file)
212

SARAJEVO – Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu ponovo su se oglasili kritičari koji ga optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku, a u Stokholmu je sinoć organiozovan i panel, na kojem je Handke poslužio da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, izjavio je večeras da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

– Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realizujem – rekao je Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, on je ocenio da je Nobel došao u pravo vreme.

– Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to – rekao je Handke.

Govoreći o promenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, rekao je da ne zna da li se nešto promenilo, ali da oseća novu energiju.

– Osećam nešto. Omladinu, mlade ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem – rekao je Handke.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu osetio je mir, ali i da je to kratko trajalo, jer su krenuli napadi na njega.

– Kada sam čuo vest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom osetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi, a nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore – rekao je austrijski nobelovac.

Upitan šta će uraditi s novčanim delom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još nema.

– To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gde je. Zaboravio sam ga u Francuskoj – rekao je Handke i dodao da se ništa neće promeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.

Nobelove nagrade dodeljuju se danas na ceremoniji u Stokholmu.

Kako prenosi TV N1 BiH, tako se novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Tviteru oglasila porukom: “Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv”.

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Tviteru uoči današnje dodele nagrada:

“14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za ”Boston gloub” o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su pocinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica”, tvrdi Pauereva.

Kampanja protiv dodele najznačajnijeg književnog priznanja Handkeu nastavlje se i protestom najavljenim za sutra u Stokholmu, a sinoć je u glavnom gradu Švedske održan panel o austrijskom književniku, a zapravo o Srebrenici

Govornici, kako izveštava N1 Sarajevo, smatraju da je oduka Nobelovog komiteta “sramna i islamofobična” i “da je Handke negator genocida u Srebrenici”.

Na panelu učestvuje i američki novinar i publicista Roj Gutman, koji je, takođe, bio ratni izveštač iz Bosne i Hercegovine.

“Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, tvrdi Gutman.

Gutman je, inače, za izveštavanje tokom rata u BiH dobio Pulicerovu nagradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More