Danas se slavi zaštitnik dinastija Romanov i Karađorđević

Foto: trebinjelive.info
401

Sveti Andrej Prvozvani, kojeg Srbi i Rusi svetkuju 13. decembra, prvi je, kaže predanje, razumeo Hristove propovedi i postao mu prvi sledbenik. Bio je takođe učenik Svetog Jovana Krstitelja i stariji brat apostola Petra. Rođen je u jevrejskom mestu Vitsaida i bio ribar. Osnovao crkvu Hristovu u Carigradu. Zato ga Carigradska patrijaršija proslavlja kao svog zaštitnika, ali 30.novembra jer se drži gregorijanskog kalendara.

Moskovska patrijaršija ga takođe slavi kao zaštitnika pravoslavne carske Rusije i carske porodice Romanov, a u Srbiji je Sveti Andrej Prvozvani zaštitnik doma dinastije Karađorđević. Kult ovog svetitelja veoma je rasprostranjen i u Gruziji gde mu je posvećen najveći broj crkvi i manastira.

Foto: Wikipedia / Ras67

Svetom Andreju i njegovim moštima pripisuju se isceliteljske moći. Predanje kaže da je iscelio mnoge bolesne, među njima i ženu carskog namesnika u gradu Patri i ona prihvati u to doba zabranjeno hrišćanstvo. Zbog toga je njen muž naredio da se Andrej izbode kopljima i razapne na krst u obliku slova X (iks) i od tad se zove Andrejev krst.

Ali, Andrej je, ranjen i razapet, sa krsta propovedao hrišćanstvo okupljenom narodu. Izdahnuo je u 62.godini starosti. Nakon nekoliko godina mošti svetog apostola Andreja preneo je u Carigrad, mučenik Artemije po naređenju cara Konstantina. Tamo su pohranjene unutar sveštenog žrtvenika, zajedno sa moštima svetog Luke i svetog Timoteja, u crkvi Svetih apostola. Danas se glava Svetog Andreja nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi..

Apostolov manastir na Kipru
Pravoslavni manastir Svetog apostola Andreja, smešten na poluostrvu Karpas na severoistoku Kipra, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Prema predanju, apostol je posetio ovo mesto u prvom veku i pošto se pomolio Bogu iz kamena kraj kojeg je uznosio molitve, potekla je zdrava voda. Taj izvor i danas postoji.
Od prvobitne manastirske crkve ništa nije ostalo. Stari hram je 3,5 metara ispod novog oltara. Hram ima svodove, utvrđene u šest zona. Postoji veliki ikonostas, koji je isklesan u drvetu i pozlaćen. Presto i propovedaonica glavnog hrama takođe su isklesani u drvetu. U manastiru se čuva nekoliko starih ikona iz 19. veka i drugih relikvija iz tog perioda. Pripada Kiparskoj pravoslavnoj crkvi.

Osnivač Moravske episkopije u Ćupriji

Sveti Andrej je, prema poznatim istorijskim spisima, misionario u Vizantiji i Trakiji, te podunavskim zemljama, među kojima se pominje i današnja Srbija. Stigao je čak na sever Rusije. Išao je i u krajeve oko Crnog mora, Epir, Grčku i Peloponez, gde je i usmrćen.
Ovaj apostol je, kaže predanje, 
osnovao i prvu ranohrišćansku episkopiju na tlu današnje Srbije sa sedištem u ondašnjem Trojan gradu, današnja Ćuprija, na desnoj obali Morave. Eparhija braničevska smatra se naslednicom te ranohrišćanske episkopije. Jer, Sveti Andrej Prvozvani je oko 34. godine hrišćanske ere boravio u tadašnjoj zemlji Moravi. Predanje navodi da se nastanio u kanjonu reke Resavice, u jednoj pećini iznad današnjeg manastira Ravanica, i da je živeo isposnički. Narod ga je veoma poštovao, a on se u pratnji medveda slobodno kretao po šumama Morave i Kučaja.

Običaji za Mečkindan

Otuda se, verovatno, praznik posvećen Svetom Andreju Prvozvanom u narodu naziva i Mečkindan, a svetac se smatra ukrotiteljem velikih životinja jer su mu se pokoravale. U krajevima gde ima medveda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz “za medvede”, koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga “mečke ne izjedu”, onda ga ukućani pojedu ujutru. Po planinskim selima spravljan je i “mečkin kolač” – mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na “mečkina mesta”, da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Na ovaj praznik u Šumadiji se nekad nije štavila koža niti se bilo šta sa njom radilo, a u Homolju se nije dodirivala odeća u ormanima, da je mečke ne bi pocepale.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More