Karađorđevići vraćaju staru slavu!

Foto: Fejsbuk profil princeze Ljubice Karađorđević
542

Dve mlade porodice dinastije Karađorđević juče su na Oplencu daleko od medijske pažnje zajedno proslavile porodičnu Krsnu slavu, Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Praznična liturgija i obred lomljenja zajedničkog slavskog kolača princa Filipa (sina prestolonaslednika Aleksandra II) i Filipovog bliskog rođaka princa Mihaila (sina prestolonaslednikovog strica kraljevića Tomislava), obavljeni su u crkvi Svetog Đorđa. I to samo u prisustvu prinčeva Filipa i Mihaila, njihovih supruga princeza Danice i Ljubice, Filipovog sina princa Stefana i Mihailove ćerke princeze Natalije Karađorđević.

Princ Mihailo je prethodno, 8.decembra u Topoli, učestvovao u proslavi Svetog Klimenta Rimskog prvobitne slave Karađorđevića i najavio da će iduće godine biti domaćin te slave.

Foto: Fejsbuk profil princeze Ljubice Karađorđević

Nakon jučerašnjeg obreda u oplenačkoj crkvi princeza Ljubica je na svom fejsbuk profilu objavila:

“Proslavismo Svetog Andreja pod okriljem predaka, na srpskom Olimpu, u krugu porodice. Radosni smo i ponosni što smo slavski kolač prelomili sa našim dragima princom Filipom i princezom Danicom Karađorđević i njihovim preslatkim Stefanom. Mihailo Karađorđević i ja želimo srećnu slavu svim svečarima. Neka Sveti Andrej donese mir, sreću i blagostanje u vaše domove”.

Prethodno je princ Mihailo Karađorđević 8.decembra u Topoli učestvovao u proslavi Svetog Klimenta Rimskog, Krsne slave svog pretka Karađorđa i najavio da će on sa porodicom iduće godine biti domaćin na prvobitnoj slavi Karađorđevića.

Foto: Fejsbuk profil princeze Ljubice Karađorđević

Moj pradeda, kralj Petar prvi, i moj deda, kralj Aleksandar, svake godine su proslavljali Svetog Кlimenta u Topoli, a ovo je treća godina da i ja proslavljam u varoši u kojoj i živim, zajedno sa Čuvarima Кarađorđeve slave. Stare topolske porodice preuzele su na sebe domaćinstvo slave sve ove godine, kako bi održale sećanje i poštovanje na Voždovog sveca-zaštitnika. Moja porodica i ja smo im na tome neizmerno zahvalni. Velika mi je čast što ću naredne godine sa svojom porodicom biti domaćin Voždove krsne slave, baš ovde, u Topoli. Nakon toliko godina, ikona Svetog Кlimenta je pronašla svoj put kući“, objavio je princ Mihailo Karađorđević.

Princ Filip je naveo da “Кarađorđevog sveca zaštitnika nisu zaboravile brojne topolske porodice koje svake godine obeležavaju Svetog Кlimenta, u znak poštovanja prema velikom Voždu i onome što je on učinio za srpski narod.

Stare topolske porodice Srećković, Simić, Antonijević, Đorđević, Radivojević, Milančević, Blagojević, Ćirković, Nedeljković, Lekić… naizmenično preuzimaju domaćinstvo slave Кarađorđa Petrovića, i mi smo im veoma blagodarni zbog toga i trudićemo se da od sledeće godine svaki praznik Svetog Кlimenta provedemo sa njima”, poručio je princ Filip Karađorđević.

R.Lončar

Slava na kraljevskom dvoru bez prestolonaslednikovog potomstva!(FOTO)

 

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More