Na listi Uneskovih kreativnih gradova i Vranje, a sve zbog muzike koju ima

Foto: Wikimedia commons
243

Među 66 novih, a prvi iz Srbije, Vranje je postalo član kreativnih gradova koje okuplja UNESCO.

Ova organizacija spaja gradove čija je kultura stub društva, a Vranje je primljeno zbog muzike koju ima.

Kreativni gradovi, prema rečima generalnog direktora Odrija Azulea, treba da stvaraju i održavaju kontakte i na inovativan način promovišu kulturu i čuvaju je za buduće generacije, pišu Južne vesti.

Ovi gradovi širom sveta, svaki na svoj način, čine kulturu stubom, umesto dodatkom. To pogoduje političkim i društvenim inovacijama i posebno je važno za mlade generacije – navodi Azule.

Mreža trenutno ima 246 gradova koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima, poput muzike, starih zanata, narodne umetnosti, gastronomije, filma i dizajna, a Vranje će, kažu u Ministarstvu kulture, biti jedan od gradova koji će doprineti razvoju ovih oblasti.

Kao deo Uneskove mreže koja predstavlja laboratoriju ideja i inovativnih praksi, Grad Vranje doprineće postizanju ciljeva održivog razvoja Agende 2030, kroz kreiranje politike i bazičnih projekata koji promovišu učešće svih zainteresovanih strana, uključujući žene, mlade, kao i ugrožene grupe – navode u Ministarstvu kulture.

Novi gradovi izabrani su povodom Svetskog dana gradova koji se obeležava 31. oktobra.

Od balkanskih gradova, ove godine je mreži pristupilo i Sarajevo.

Izvor Južne vesti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More