Vučić sa Erdoganom i Putinom na otvaranju Turskog toka: ”Gas po nižim cenama za Srbiju” (FOTO)

Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile ''tuku'' i postoje veliki pritisci

TANJUG/ Instagram Buducnost Srbijeav
252

Gasovod “Turski tok” od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je danas iz Istanbula predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, koji prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda “Turski tok” u Istanbulu, istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

“Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje”, poručio je Vučić u izjavi novinarima.

On je naveo da je to od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje, te podvukao da je u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija.

Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile “tuku” i postoje veliki pritisci.

“Srećan sam što danas uz susret sa Putinom i Erdoganom, i uz njihovo prisustvo, mogu da razgovaram sa Borisovim, jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.

“Svejedno je. To je svakako za nas od strateskog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu”, rekao je Vučić.

On je naveo da će danas biti prilika da razgovara sa Putinom, Erdoganom i Borisovom o svemu, naročito u vremenu između ručka i vecere, kada će njih četvorica biti sami.

“Sve teme ćemo da pokrenemo, da vidimo kako jedna velika svetska sila i jedna velika sila u regionu, ili dve svetske sile, gledaju na probleme na Bliskom istoku, zato što je to enegetsko pitanje i za nas, između ostalog”.

Kako je rekao, može da se dogodi da cena nafte bude na najvišem nivou u poslednjih nekoliko meseci, što će zavisiti od odnosa SAD i Irana.

“Svaka eskalacija povećavaće cenu gasa u budućnost, jer se gas vezuje za naftu”, nepomenuo je Vučić i istakao da to za nas ne bi bilo dobro.

Vucić kaže da će od danas imati priliku da vidi kako Rusija i Turska gledaju na sve to.

Predsednik dodaje da će danas razgovarati sa liderima Rusije, Turske i Bugarske i o bilateralnim odnsima, o političkoj podršci na različitim nivoima Srbiji, i produbljivanju međudržavnih odnosa, kao i da će u razgovoru sa Borisovim moći da se sagledaju odnosi sa EU i da se vidi da li će svi projekti planirani moći da se ostvare do kraja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More