Dr Paško Rakić, svetski ekspert za mozak  

Naučnici iz Srbije koji su osvojili SAD (7)

Privatna arhiva
283

Profesor Univerziteta Jejl u Nju Hejvenu (Konektikat), u svetu proslavljeni naučnik i neurohirurg dr Paško Rakić, je vodeći ekspert za ljudski mozak. Član je Američke nacionalne akademije nauka, a od 1985. godine i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), kao i mnogobrojnih međunarodnih stručnih organizacija. Dobitnik je više priznanja i nagrada za svoje naučnoistraživačke poduhvate. Gostujući je predavač na prestižnim univerzitetima u Evropi i širom sveta. Njegov glavni istraživački fokus je na razvoju i evoluciji ljudskog mozga. Opus rada mu je istraživanje mozga u razvojnom stadijumu, zatim eksperimentalno istraživanje mozga, kao i humana neurobiologija i neurološke nauke. Njegove istraživačke projekte finansiraju američke službe za javno zdravlje i različite privatne fondacije.

Ovaj briljiantan naučnik kroz celu svoju karijeru istražuje kako se od embrionalnih nervnih ćelija tokom razvoja stvaraju složene, međusobno gusto povezane neuronske mreže koje čine moždani korteks ljudi. 

– Moždani korteks je povezan i s velikim javnozdravstvenim problemima današnjice, kao što je na primer Alchajmerova bolest koja se ubraja u razvojne probleme mozga. Danas možemo kod deteta kad se rodi ili čak pre rođenja predvideti da li će ovu bolest dobiti na primer u 50-oj ili 54-oj godini – odavno je pojasnio dr Rakić. 

Na česta novinarska pitanja šta misli o veštačkoj inteligenciji i futurističkim teorijama da će veštačka inteligencija nadmašiti ljudsku, odgovara da se kompjuter ne može upoređivati sa ljudskim mozgom:

-Mozak nije samo kompjuter. Nisam upoznao nijedan kompjuter koji se zaljubio u drugi kompjuter i napravio neku glupost zbog toga. Ne znam ni da kompjuter može doživeti orgazam. Mislim da je poređenje kompjutera i ljudskog mozga neprikladno, ali jeste atraktivno.

Privatna arhiva

Dr Paško Rakić je bio osnivač i 37 godina predsedavajući Odseka za neurobiologiju na Jejlu, takođe  osnivač i direktor Instituta za neurologiju Кavli na čijem čelu je proveo 10 godina. 

Rođen je 15. maja 1933. u Rumi. Njegov otac, Tomislav, bio je Hrvat poreklom iz Pule u Istri koja je tad bila deo Italije, ali je emigrirao u Vojvodinu ( Srbija).  Naučnikova majka Julijana Todorić bila je srpskog i slovačkog porekla, rođena je u Dubrovniku (Dalmacija) i preselila se u Rumu, gde se 1929. godine udala za Paškovog oca. Otuda verovatno ovog velikana u Hrvatskoj smatraju za svog najvećeg živog naučnika. Član je i Hrvatske akademije nauka od 1990. godine.  

Dr Paško Rakić je gimnaziju završio u Sremskoj Mitrovici, medicinske studije diplomirao u Beogradu 1959.  i 1969. godine na istom Medicinskom fakultetu doktorirao. 

Njegova istraživačka karijera počinje s Fulbrajtovom stipendijom 1962. godine na Univerzitetu Harvard u Bostonu. Godine 1966. vratio se u Beograd gde je stekao doktorat iz oblasti Razvojne biologije i genetike 1969. Potom je prihvatio  profesorsku poziciju na Harvardu, gde je radio osam  godina. Odatle je 1978. prešao na Univerzitet Jejl. 

Naš serijal o naučnicima iz Srbije koji su osvojili SAD je počeo tekstom o dr Slobodanu Ćuku iz Kalifornije, a nastavio se pričom o dr Nenadu Bursaću i dr Gordani Vunjak Novaković.

Upoznali smo Vas sa  epidemiologom dr Tomislavom Prvulovićem, koji je život posvetio misionarskom radu i spasavanju siromašnih, kao i sa dr Jelenom Vučetić koja je svetu podarila patente i vodič za uspešnog tehno-preduzimača. Doneli smo Vam priču o dr Jasmini Vujić, prvoj ženi na čelu Berklija, a sutra više o dr Vukanu R. Vučiću, svetskom stručnjaku za saobraćaj. 

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More