Srpska narodna odbrana u Americi uputila pismo Donaldu Trampu zbog Zakona o veroispovesti u Crnoj Gori

184

Jedna od najstarijih srpsko-američkih organizacija, Srpska narodna odbrana u Americi (SNO), uputila je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i ambasadoru SAD,  povodom Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojen u Crnoj Gori. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Uvaženi g. predsedniče i g. ambasadore, tokom prošle nedelje Američki Srbi širom Sjedinjenih Država podigli su glas u znak podrške svojoj braći i sestrama u Crnoj Gori, koji su sada izloženi jednom antidemokratskom i diktatorskom zakonu. Ovaj zakon omogućava crnogorskoj državi da prisvoji vekovne svetinje četiri pravoslavne eparhije u Crnoj Gori. Srpska narodna odbrana je jedna od najstarijih srpsko-američkih organizacija, koju je osnovao 1914. godine Mihailo Pupin, poznati svetski naučnik i filantrop. Pupin je bio bliski prijatelj američkog predsednika Vudroa Vilsona i zagovornik jakih odnosa između srpskog naroda i Sjedinjenih Američkih Država.

Srpska Narodna Odbrana u Americi danas traži da Vaša Administracija hitno interveniše i zaštiti verske slobode verujućeg naroda Srpske pravoslavne crkve kao i svih drugih verskih zajednica u Crnoj Gori i regionu.

U ranim jutarnjim satima 27. decembra 2019. oko 3:00 sata ujutru, Skupština Crne Gore izglasala je Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenje o pravnom položaju verskih zajednica. Milo Đukanović, predsednik Crne Gore potpisao je sledećeg dana ovaj zakon. Iako crnogorska vlada navodi da taj zakon promoviše verske slobode, očigledna namera vodeće partije Demokratske Partije Socijalista jeste da preuzme i prisvoji hramove Srpske pravoslavne crkve i da ih preda nepriznatoj ”Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.“ Ovu ” crnogorsku crkvu” predvodi raščinjeni sveštenik. Pravni stručnjaci i verski velikodostojnici su već govorili protiv ovog zakona koji, između ostalog, dozvoljava konfiskaciju crkvi i manastira koji su izgrađeni pre 1918. godine, a koji nemaju evidenciju o vlasništvu. Patrijarh Vaseljenski i Carigradski G. Vartolomej odbio je svaku mogućnost da će dati samostalnost takozvanoj ”Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi” i poslao lično pismo u junu 2019. predsedniku Đukanoviću upozoravajući ga na opasne posledice koje će zakon imati na celu Pravoslavnu crkvu.

Vaša Administracija je imala hrabrosti da promoviše verske slobode širom sveta, pa zato Srpska Narodna Odbrana u Americi traži da Vi uvedete sankcije predsedniku Milu Đukanoviću i vladi Crne Gore, ili da upotrebite druga sredstva koja su Vam na raspolaganju, ako se ovaj drakonski zakon odmah ne ukine”, navedeno je u saopštenju koje su potpisali predsednik Nebojša Živković i sekretari Petko Petrović i Dobrana Komnenić.

Pismo episkopa istočnoameričkog Irineja stiglo do Trampa: “Primio sam povratnu informaciju iz Bele kuće”

Izvor http://snd-us.com/
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More