U Torontu moleban za zaštitu SPC u Crnoj Gori: “Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu? A nama hoće da uzmu Ostrog!

Foto: Privatna arhiva
298

Na Krstovdan, 18. januara, u Crkvi Svetog Save u Torontu održan je Moleban za zaštitu Srpske pravoslavne crkve i naroda u Crnoj Gori čiji su hramovi i imovina ugroženi od aktuelne vlasti u ovoj državi.

Foto: privatna arhiva

Posle svete Liturgije, u prisustvu većeg broja vernika, vladika kanadski Mitrofan se obratio prisutnima i upitao:

“U kojoj zemlji na svetu država može da oduzme svetinje? Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu, Nacionalnu katedralu u Vašingtonu ili Abbey katedralu u Londonu? A nama hoće da uzmu manastir Ostrog gde hiljade i hiljade ljudi svakoga dana dolazi ne zbog lepote manastira, već zbog njega samog – Svetog Vasilija. Naš je Njegoš, naš je Petar Cetinjski, naš je i Sveti Vasilije, pa je žalosno da se ovako delimo, da ne daj Bože udari rođak na rođaka ili kum na kuma. Molitva i post su jedino sredstvo naše borbe i verujemo da ćemo sva ova iskušenja prevazići.”

Ivana Stefanović, konzul Srbije u Torontu, takođe se obatila prisutnima.

“Vladika Mitrofan i profesor Baturan su predstavili duhovnu stranu ovog problema, a kako sam pravnik po struci, analizirala sam ovaj sporni zakon, pa je važno da kažem da SPC na prostoru Crne Gore postoji zvanično 800 godina, a nezvanično čak i duže. Međutim, novi zakon koji je stupio na snagu u Crnoj Gori predviđa da u imenu naše crkve više neće postojati reč srpska – pa se pitam: da li zaista posle 800 godina treba da promenimo ime naše crkve?

U Crnoj Gori koja pretenduje da bude članica EU imamo nacionalizaciju na delu u 21. veku što je apsolutno nedopustivo jer EU zapravo podstiče suprotno – restituciju. U isto vreme, u Srbiji se borimo da nepravedno oduzetu imovinu vratimo i da ispravimo greške režima iz prošlosti koji je oduzimao dobra i od crkve i od naroda neposredno posle Drugog svetskog rata. Mi sada doživljavamo strašnu nacionalizaciju u svom komšiluku. Moja nada je i nada u Ustavni sud Crne Gore – verujem da tamo sede pravnici koji će imati dovoljno morala, časti i obraza da se zalažu za pravdu jer pravo bez pravde ne ide”, rekla je konzul Ivana Stefanović.

Marina Bulatović

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More