Pronađen specijalan kamen na kojem će stajati “Pobednik”, koji odgovara originalu i može se naći samo na jednom mestu (FOTO)

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
246

“Pobednik” je i dalje u gostima u Smederevu, a za njegov povratak na Beogradsku tvrđavu pripreme su uveliko u toku, te se za simbol Beograda pravi i novo postolje, piše Blic.rs.

Za osveženu figuru “Pobednika” pronađen je i stari kamen koji u potpunosti odgovara originalnom.

– Najoštećeniji deo kružnog postamenta ispod skulpture biće urađen od odgovarajućeg kamena istog porekla i geološke starosti kao originalni. U restauratorskoj praksi pronalazak odgovarajućeg materijala je jedan od najtežih zadataka, a u ovom slučaju smo ponosni što smo u tome uspeli – kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

“Pobednik” 91 godinu krio tajnu: Otkrivena “greška” na simbolu Beograda (FOTO)

Oni dalje objašnjavaju o kakvom je tačno kamenu reč, ali otkrivaju i njegovo poreklo.

– Kamen je krečnjak sa Fruške gore. Originalni je isto krečnjak vađen na teritoriji Beograda, koji se više ne ekspolatiše. Jedini po svim petrološkim karakteristikama odgovarajući kamen se sada može naći na Fruškoj gori – dodaju iz Zavoda.

Skulptura će preko noseće konstrukcije biti povezana sa stubom. Iz Zavoda objašnjavaju na koji način će spomenik, i pored radova, zadržati prepoznatljiv izgled.

– Kamen će kao i ranije formirati kružni postament ispod skulpture, kao obloga konstruktivnog dela. Time će biti vraćen autentičan izgled celog spomenika – objašnjavaju oni.

Povratak “Pobednika” na obnovljeno postolje trebalo bi da se dogodi do Dana državnosti.

“Kameno postolje krije tajnu”: Sređivali postament na “Pobedniku”, pa otkrili kamen na kojem OVO piše (FOTO, VIDEO)

Otkriveno značenje tajnovitog postamenta na “Pobedniku”

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More