Dr Vukan R. Vučić svetski stručnjak za saobraćaj

Naučnici iz Srbije koji su osvojili SAD (8)

284

Međunarodni ekspert za saobraćaj, danas penzionisani profesor Univeziteta Pensilvanija (SAD) dr Vukan R. Vučić iz Filadelfije, član Srpske i Ruske akademije nauka, u Beogradu je od 2000. do 2012. godine bio angažovan u nekoliko komisija koje su se bavile planiranjem metroa i modernizovanjem tramvaja. Po njegovoj oceni do 2012. je urađeno nekoliko dobrih planova metroa.

Doktor Vukan R. Vučić, osim 43 godine rada na katedri univerzitetskog  profesora, autor je i više knjiga iz oblasti transportnih sistema, kao i 120 stručnih članaka objavljenih u Americi, Srbiji, Nemačkoj, Italiji i Belgiji. Prvi dobitnik nemačkog visokog priznanja – medalje Dr Friedrich Lehner.  

Razvio je u svojim knjigama analizu o svim vidovima gradskog prevoza, kao i uticaju saobraćaja na karakter grada i kvalitet života u njemu. 

-Kroz moje knjige i predavanja objavio sam svoje detaljno tehničko znanje o planiranju, projektovanju i eksploataciji javnog gradskog prevoza: autobusa, trolejbusa, tramvaja, lakog šinskog prevoza – LRT, metroa i regionalne železnice, kao i privatnog: automobila, bicikla i pešaka. Uvek se trudim da primenjujem teoriju na konkretne situacije. Moja predavanja su o saobraćaju, ali obuhvataju sistemski prilaz, da planiranje saobraćaja treba da bude usmereno ka stvaranju gradova koji su prijatni za život i održivi  – u više navratao pojašnjavao je dr Vučić. 

Radio je na projektima metroa u Mančesteru, Njujorku, Pertu, San Francisku, Rimu, Torontu, Meksiko Sitiju, Vašingtonu, Pekingu, Gvadalahari… Saradnik je više renomiranih konsultantskih firmi, kao i u direkcijama za prevoz u Filadelfiji, Vašingtonu, Njujorku i San Francisku.
Bavi se planiranjem urbanih transportnih sistema, kako javnog tako i ostalog prevoza u gradskim sredinama. Poseban fokus mu je na oblast javnog prevoza, njegovo planiranje i funkcionisanje,na karakteristike  metro prevoza, vrste vozila i  infarstrukturu. Održao je oko 170 predavanja na univerzitetima širom sveta.  

Konsultant je bio na planiranju, projektovanju i izgradnji saobraćajnih sistema u SAD, Japanu, Italiji, Kanadi, Meksiku, Kini, Rusiji, Španiji, Nemačkoj, Singapuru…

Dr. Vukan R. Vučić rođen je 1935. godine u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu 1960. godine, a doktorirao na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji 1966.  

Posle sticanja diplome na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, bio je primljen na postdiplomske studije na tri univerziteta u Americi. Odustao je jer nije dobio i stipendiju, ali je zato 1960. uspeo da obezbedi praksu, potom i radno mesto inženjera, u gradskom saobraćajnom preduzeću u Hamburgu koje je gradilo metro. Iz Nemačke je godinu dana kasnije stupio u kontakt sa profesorom Džonom Repsom sa Kornel Univerziteta u SAD, jer ga je 1959. godine upoznao u Beogradu, gde mu je tada bio prevodilac. 

– Iz Hamburga sam mu pisao da bih želeo da dođem u Ameriku. On je moje pismo poslao sa preporukom saobraćajnoj firmi u Njuhejvenu u Konektikatu koja mi je ponudila posao i obezbedila vizu za deficitarne stručnjake ( First Preference Visa) – ispričao je svojevremeno dr Vučić.  

Po njegovoj oceni, kada je reč o najboljim rešenjima urbanog transporta, vodeći gradovi u svetu su: Oslo, Vankuver, Minhen, San Francisko,Portland, Štutgart, Beč, Cirih, Brisel, Singapur, Prag i Kazan. To su, ističe dr  Vukan R. Vučić, gradovi sa velikim pešačkim zonama i mnogo su udobniji za život, od Detroita, Hjustona i Rio de Žaneira, kao i gradova u zemljama u razvoju.

Naš serijal o naučnicima iz Srbije koji su osvojili SAD je počeo tekstom o dr Slobodanu Ćuku iz Kalifornije, a nastavio se pričom o dr Nenadu Bursaću i dr Gordani Vunjak Novaković.

Upoznali smo Vas sa  epidemiologom dr Tomislavom Prvulovićem, koji je život posvetio misionarskom radu i spasavanju siromašnih, kao i sa dr Jelenom Vučetić koja je svetu podarila patente i vodič za uspešnog tehno-preduzimača. Doneli smo Vam priču o dr Jasmini Vujić, prvoj ženi na čelu Berklija, a kao i dr Pašku Rakiću, svetskom ekspertu za mozak. Pričom o dr Vukanu R. Vučiću, zaključujemo ovaj serijal. 

KRAJ

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More