SPC danas obeležava 10 godina od izbora patrijarha Irineja, biće predstavljena fotomonografija u 10 tomova

Youtube printscreen
191

Srpska pravoslavna crkva obeležiće danas 10 godina od izbora 45. patrijarha, Irineja, a tim povodom Patrijaršijska Upravna kancelarija organizuje svečanost na kojoj će biti predstavljena fotomonografija “Patrijarh srpski Irinej” i dokumentarni film o njegovom životnom putu.

Fotomonografiju čini 10 tomova u kojima su prikazane aktivnosti poglavara SPC-a za svaku godinu posebno, kazao je za Tanjug prota Stojadin Pavlović, direktor kancelarije i urednik tog kapitalnog dela, koga izdaju Patrijaršijski Upravni odbor i Službeni glasnik.

Prema njegovim rečima, fotografije i tekstovi govore o bogosluženjima patrijarha Irineja, njegovim predsedavanjima telima i organima SPC, prijemima na kojima je bio i koje je organizovao, između ostalog i za ljude iz kulturnog života i diplomatsko-konzularnih predstavništva u Beogradu.

U fotomonografiji predstavljene su i posete patrijarha Irineja drugim eparhijama u otadžbini i rasejanju, kazao je prota Pavlović i dodao da je prikazano i gostoprimstvo koje je patrijarh Irinej ukazao poglavarima sestrinskih pravoslavnih crkava u Beogradu, kao i njegove posete tim crkvama.

Skup će biti i prilika za projekciju jednočasovnog dokumentarnog filma, autora prote Pavlovića, koji ilustruje životni put patrijarha Irineja.

“Pored 10 godina službe na tronu Svetog Save, u filmu se sećamo i 60 godina monaštva Irineja, kao i 45 godina njegove arhijerejske službe”, kazao je Pavlović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More