Veliko interesovanje za Svetosavski bal u Beču: Počasni gosti Filip i Danica Karađorđević, sav prihod deci na KiM

Svetosavski bal u Beču, Foto: Youtube printscreen GO4YU
277

U organizaciji Srpskog centra iz Beča sutra se održava 23. Svetosavski bal, srpski bal koji je postao sastavni deo bečke balske sezone, a u fokusu ovogodišnjeg bala biće zahvaljujući kompaniji MTEL Austria humanitarni karakter.

Predsednik Srpskog centra Milorad Mateović ističe da ovogodišnj bal ima poseban značaj jer će sav prihod sakupljen od prodaje karata biti namenjen za decu na Kosovu i Metohiji.

“Vlada veliko interesovanje za Svetosavskim balom. Po prvi put u istoriji održavanja ove jedinstvene manifestacije, zakupili smo i treću balsku salu hotela “Parkhotel Šenbrun”, u kojoj će biti mladi, koji će u budućnosti nastaviti da neguju tradiciju srpskih balova u Beču”, rekao je on.

Mateović naglašava da će na balu biti brojni gosti iz Srbije, Nemačke, Francuske i brojnih drugih evropskih gradova, a da će po prvi put njemu, kao počasni gosti, prisustvovati princ Filip i princeza Danica Karađorđević, koji će otvoriti Svetosavski bal, koji je već godinama nezaobilazni deo balske sezone Beča, i deo svetosavske svečanosti koje se održavaju u tom periodu.

Član Upravnog odbora Srpskog centra Branko Jovović objasnio je da je u bliskoj saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom i u dogovoru sa manastirom Visoki Dečani odlučeno da sav prihode bude usmeren na projekat “Za dečiju radost”.

Svetosavski bal u Beču, Foto: Youtube printscreen GO4YU

Taj projekat Srpskog centra namenjen je za stipendiranje dece na Kosovu i Metohiji, a najveći deo prihoda od bala biće odvojen za izgradnju stambene jedinice povratničke porodici Čukarić iz Velike Hoče.

“Srpski Centar je započeo akciju “Za dečiju radost” prethodne godine i posetio je mesta na Kosovu i Metohiji, te sproveo razne akcije. Kao kruna našeg humanitarnog rada je Svetosavski bal, koji je uz pomoć MTEL Austria dobio u potpunosti humanitarni karakter”, kazao je on.

Jovović je naglasio da ovogodišnji bal ima nekoliko karaktera – zabavni, edukativni i humanitarni.

Po prvi put će ljudi, prema njegovim rečima, imati priliku da učestvuju u Balu I budu humani, pomognu onim kojima je pomoć najpotrebnija.

Direktor MTEL Austria Bojan Obradović rekao.je da, MTEL Austria, kao članica Telekom Srbija grupe koja je široj javnosti poznata kao kompanija koja podržava društveno-odgovorne projekte, ima nameru da tu korporativnu vrednost prenese i u Austriju.

Sada je to MTEL Austria uradila u ovom velikom humanitarnom podvigu, omogućivši da se svi posetioci Svetosavskog bala osećaju i kao dobročinitelji jer će sav prihod od prodaje ulaznica biti utrošen za pomoć deci na Kosovu i Metohiji.

“Bal je jedinstvena manifestacija koja ima svoju tradiciju i kulturu i kao takva u potpunosti odgovara brendu naše kompanije.” objasnio je Obradović.

U kontekstu daljeg širenja na tržište Nemačke i Švajcarske, direktor MTEL Evropa Stefan Božić, rekao je će i u budućnosti kompanija biti podrška svim projektima posvećenim očuvanju maternjeg jezika, kulture i tradicije koje su bitne za očuvanje identiteta.

Takođe, Božić je najavio da MTEL planira da do kraja godine dijaspori na ovim tržištima ponudi paket telekomunikacionih usluga visokog kvaliteta po najpovoljnijim uslovima. Sa idejom da spoji srpsku dijasporu u zajedničkom velikom humanitarnom poduhvatu firma MTEL Austria je zajedno sa Srpskim centrum sa velikim entuzijazmom aktivno učestvovala u organizaciji i oblikovanju sadržaja i programa Svetosavskog bala.

Gosti će biti u prilici da uživaju u muzici “Beogradskih solista” na čelu sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem, poznatim sprskim kompozitorom i dirigentom. Mecosopran i solistikinja Beogradske opere Ljubica Vraneš sa svojim kolegom Dragoljubom Bajićem prvak opere Narodnog pozorišta izvešće čuvene operske arije i potruditi za klasične balske zvukove.

Nešto modernije tonove pop muzike doneće Tijana Dapčević, dok će jedan od najkvalitetnijih muških vokala na domaćoj muzičkoj sceni Slavko Banjac očarati publiku svojom specifičnom bojom glasa. Jedna od najpriznatijih pevačica u svojoj branži i aktuelna pobednica popularnog šoua “Tvoje lice zvuči poznato” Ivana Peters pobrinuće se dobar i kvalitetan repertoar.

Na balskoj sceni će se naći i fuzija tradicionalnog zvuka srpske trube i modernih elemenata, koje će doneti ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big Bendom.

Program Svetosavskog bala biće obogaćen i oreografiskim tačkama za koje će se potruditi Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”.

Program ovogodišnjeg bala vodiće poznati sprski novinar i sportski komentator Aleksandar Stojanović uz podršku svoje austrijske koleginice Judit Tiber.

Muzika bendova Džez fank bend Plan C i After Midnight sa svojim dinamičnim raznovrsnim programom bluza, fanka i džeza ukrasiće program kao i Ð Danni.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More