Počinje Srpski mesec u Velikoj Britaniji: Svetosavske proslave u 11 gradova, koncerti, književne večeri, nastupi srpskih škola…

Wikipedia
107

U Velikoj Britaniji tradicionalno 12. put se održava Srpski mesec u Velikoj Britaniji od 25. januara do 9. marta, koji počinje svetosavskim proslavama u 11 gradova sa preko 30 događaja.

Od 25. januara srpske zajednice u Londonu, Halifaksu, Redingu, Bedfordu, Piterbarou i Birmingemu održaće prikladne programe koji uključuju nastupe srpskih škola i folklornih ansambala iz Britanije, kao i KUD Sinđelić iz Geteborga, saopštili su organizatori.

Svetosavski bal, humanitarna večera u Koptorn Tara hotelu, na Kensingtonu u Londonu, biće održana u subotu, 8. februara.

Specijalni gosti su glumica Ivana Žigon i sopran Tamara Rađenović, biće deo ekskluzivnog programa, u prisustvu princa Filipa i princeze Danice Karađorđević.

Tokom meseca srpske kulture biće održano više različitih nastupa, koncerata, filmskih projekcija, književnih večeri….

Na izložbi Kraljevskog društva britanskih umetnika od 20. do 29. februara koja se već dugi niz godina održava u Mol Galeriji u centru Londona, naći će se i ekskluzivni rad umetnika Vlastimira Zerića, srebrna haljina od sterlinga.

Brojni muzički nastupi održaće se širom Engleske: priznati klasični gitarista Kpeg Ogden i harmonikaš Miloš Milivojević nastupiće u Dorčesteru, kao i na Univerzitetu u Jorku.

Zvuk klasične gitare čuće se na koncertu Davida Štrpca, dobitnika preko dvadeset nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Čaj će se služiti na “Čajanci ” Kola srpskih sestara u Londonu 29. februara kojom prilikom će se sakupljati sredstva za Srbe ca Kosova i Metohije.

Veliko interesovanje za Svetosavski bal u Beču: Počasni gosti Filip i Danica Karađorđević, sav prihod deci na KiM

Pre 25 godina pioniri kulturnog života naše zajednice u Britaniji, Olga Gaković, Gordana Miler, Miki Stoiljković i Pale Brozičević, započeli su organizovanje redovnih kulturnih događaja koji su 2008. postali Srpska nedelja i prerasli sada u Srpski mesec, navodi se u saopštenju.

Svetosavski bal u Beču: Sve spremno za valcer, evo ko će nastupiti na prestižnoj manifestaciji srpske zajednice

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More