“Mi smo napredniji”, Zorica iz Niša je rektor Instituta u Bostonu a tamo se slavi i njen dan (FOTO, VIDEO)

Foto: Wikipedia
189

Kada su me izabrali za rektora Ventvort instituta za tehnologiju u Bostonu, postala sam prva žena inženjer u Americi koja je vodila jedan tehnološki univerzitet. Ovde nema mnogo žena inženjera, a posebno ne na vodećim pozicijama. Moram da kažem da smo mi u Srbiji značajno ispred njih po tom pitanju jer kod nas nije ništa neobično biti žena inženjer“, počinje priču prof. dr Zorica Pantić, Nišlijka koja više od 30 godina živi i radi u Americi.

Bila je na čelu univerziteta 14 godina, za to vreme uvela je 10 programa redovnih studija i sedam magistarskih, podigla dva studentska doma, Centar za inženjerstvo, inovacije i nauku i renovirala 100.000 kvadratnih metara objekta.

U znak zahvalnosti za izuzetan doprinos u nauci, upravni odbor Bostona proglasio je 9. maj 2019. Danom Zorice Pantić.

“Tog dana priređena je svečanost kada su mi uručili priznanje za dostignuća i unapređenje Univerziteta, dok je dvorana Centra za Inženjerstvo inovacije i nauku nazvana po mom imenu. Kao rektor značajno sam unapredila reputaciju Ventvort univerziteta i sada su inženjerski programi rangirani među 15 odsto vrhunskih u SAD. „Volstrit žurnal“ ga je rangirao među 500 najboljih od ukupno 4.500 institucija visokog školstva u SAD”, priča prof. dr Zorica Pantić.

Svetska, a naša naučnica, trenutno radi na istraživanjima koja su bazirana na veštačkoj inteligenciji, robotici i bezbednosti u virtuelnom prostoru. Zainteresovana je da se priključi upravnom odboru neke od kompanija koje se bavi ovom vrstom projekata. Zorica je, inače, završila studije na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji diplomirani student, radila je kao asistent na istom fakultetu, gde je završila magistarske i doktorske studije, dok je 1984. godine konkurisala za Fulbrajtovu stipendiju, kada je od 200 aplikanata samo dvoje otputovalo u SAD.

Foto: dr Zorica Pantić

“Imala sam odlične profesore u Nišu, mnogi od njih su dolazili iz Beograda i bili veliki stručnjaci za svoju oblast. U nastavi je bilo puno teorije (što mi je pomoglo u mojim istraživanjima u SAD), ali malo manje prakse. Moja istraživanja su bila iz oblasti primenjene elektromagnetike, antena i mikrotalasnih kola. Moj otac Živadin Pantić, koji je bio profesor matematike na Građevinskom fakultetu u Nišu, uvek je imao želju da ide u SAD – i zbog vrhunske nauke i zbog demokratije. On me je savetovao da se javim na konkurs za Fulbrajtovu stipendiju”, priča profesorka.

Istraživanja je radila i na Univerzitetu Ilinois blizu Čikaga, vodila je grupu od desetak magistarskih studenata i doktoranada.

“Svojim radom uspela sam da pokažem koliko je dobro naše školstvo jer kada mi je stipendija istekla, jedan od profesora mi je ponudio poziciju naučnog istraživača na njegovom grantu. Tako sam nastavila da radim u Urbani do 1989. (osim 1987, koju sam provela u Nišu). U Urbani sam se udala i tu mi se i sin rodio”, ističe naša naučnica.

Kasnije je dobila posao profesora na Državnom univerzitetu San Franciska (SFSU), bila je šef Odseka za inženjerstvo, kao jedina žena na tom odseku razvila je istraživački program i laboratoriju za primenjenu elektromagnetiku. Godine 2001. postala je dekan fakulteta za inženjerstvo na teksaškom Državnom univerzitetu u San Antoniju, gde je takođe briljirala u svojoj oblasti.

Prof. dr Zorica Pantić uspostavila je stipendijski fond u ime svoje sestre dr Marijane Pantić sa namerom da podrži studente srpskog porekla ili iz Srbije.

“Srećem se s našim studentima. Moj savet im je da uvek treba dosta raditi i iskoristiti svaku priliku da nešto nauče, ali i da se angažuju u studentskim organizacijama jer im te veze mogu pomoći kasnije kada traže posao”, objašnjava naučnica.

Prošle godine posetila je Niš, kako objašnjava, uvek joj je drago kada obiđe rodni grad i vidi se sa rodbinom i prijateljima. Njena poruka svim mladim ljudima je da je za uspeh potrebno biti uporan, talentovan i vredan.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More