Puni autobusi stigli u ovaj grad u Srbiji, a razlog je proizvod koji se prodaje kao alva, a kilogram košta 3.000 dinara

Printscreen RTS.RS
287

U Pirotu je ovog vikenda Sajam peglane kobasice – autentičnog proizvoda od čistog mesa sa Stare planine. Četrdeset proizvođača, nadmeće se za titulu majstora peglane kobasice, a prve procene govore da je juče u Pirotu bilo više od 10.000 turista, piše RTS.RS.

Saobraćajni kolaps od ranog jutra, prvi je utisak sa ovogodišnjeg sajma peglane kobasice. Celog dana pristizali su autobusi i vozila iz susedne Bugarske, ali i iz centralne Srbije.

Printscreen RTS.RS

Proizvođači se zalažu da se zaštiti geografsko poreklo peglane kobasice.

„Šta će to značiti za proizvođače, svakako mogućnost da svoje proizvode plasiraju po znatno većoj ceni i da svoje proizvode plasiraju u renormiranim trgovinskim lancima“, objašnjava Marijan Savić, predsednik uduruženja proizvođača peglane kobasice.

Printscreen RTS.RS

„Samim tim ćemo sačuvati kvalitet i recepturu za naredne generacije“, kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.

Grad Pirot vidi šansu da ovakvom manifestacijom vrati stočare na Staru planinu, ali i postane gastro-turistički centar Srbije.

„Na taj način garantujemo kvalitet, podižemo cenu i mislim da će ljudi to prepoznati uz naše podsticaje, gradske i državne, da pokrenu svoje male biznise“, ističe gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Proizvođači očekuju da prodaju više od pet tona peglane kobasice za dva dana. Očigledno, da ni 3.000 dinara za kilogram nije mnogo, ako to garantuje poreklo i kvalitet čuvene potkovice.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More