Brojne kulturne delatnosti Srpskog narodnog saveza, najstarijeg srpskog dobrotvornog društva u Americi

Fotke: SNF Pitsburg
187

Srpski narodni savez je uspešno završio prošlu godinu proširijući svoju kulturnu delatnost širom Amerike. Pored tradicionalnog festivala srpskog filma koji Srpski narodni savez organizuje svake godine na Pitsburškom univerzitetu, prošle godine je proširena delatnost festivala u Vašingtonu i Bostonu, piše RTS.RS.

Srpski narodni savez je najstarije srpskog dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine.

Iz bogatog prošlogodišnjeg programa izdvajamo detalj nakon prikazivanja filma „Teslin narod” na festivalu u Vašingtonu, kada su se publici obratili Dejvid Vuić, učesnik kosmičkog Apolo programa tokom 1960-tih i 1970-tih godina, Željko Mirković, reditelj filma, Džek Dimić koji glumi Nikolu Teslu u filmu, Obrad Kesić, direktor Kancelarije Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije i Miloš Rastović, scenarista filma.

Film se kvalifikovao za nominaciju nagrade Američke filmske akademije Oskar u kategoriji dokumentarnog filma. Prikazivan je od Pitsburga, Njujorka, Vašingtona, Bostona do Klivlenda, Čikaga, Los Anđelesa i drugih američkih gradova.

“Teslin narod” u Vašingtonu, velika premijera filma (FOTO)

U organizaciji stalne diplomatske misije Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama, film je takođe prikazan u glavnoj sali Ujedinjenih nacija u Njujorku 17. oktobra.

Strane diplomate i ambasadori su imali priliku da se više upoznaju sa dostignućima američkih Srba i njihovoj ulozi u izgradnji Amerike i sveta. „Teslin narod” je prikazan i na Harvard univerzitetu u Bostonu 8. novembra.

Jedini srpski kandidat za Oskara, film o Nikoli Tesli prikazan na Harvardu! (FOTO+VIDEO)

U novembru Srpski narodni savez je prvi put organizovao festival srpskog filma posvećenom deci u srpskoj pravoslavnoj katedrali Sv. Save u Bostonu.

Istog meseca Srpski narodni savez je organizovao predavanje „Jasenovac: neizgovoreni genocidi i holokost, 1941-1945″ i izložbu „Anatomija zaborava” Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u američkom Kongresu u Vašingtonu. Ovaj događaj je bio posvećen ustaškom genocidu koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) u toku Drugog svetskog rata. To je bilo prvi put u poslednje dve decenije da se američki Kongres bavio ovim pitanjem.

Krajem godine prof. dr Predrag Petrović sa Filološkog fakulteta univerziteta u Beogradu je održao predavanje „Američki san Karla Maldena” u Engleskoj nacionalnoj sobi Katedrale znanja Pitsburškog univerziteta. Predavanje je bilo posvećeno Karlu Maldenu, najpoznatijem srpsko-američkom glumcu u istoriji Holivuda.

Profesor Petrović je istakao da je Malden u mnogim prilikama naglašavao da je ponosan na svoje srpsko poreklo: „Ja sam srećan da sam rođen u srpskom domu, da sam kršten u srpskoj crkvi, ponosan što sam redovno odlazio u crkvu i pevao u srpskom horu. Bio sam oduševljen da sam to nosio čitav život.”

Američka premijera filma „Teslin narod“ na festivalu srpskog filma u Pitsburgu

Na ovim događajima američki Srbi i amerikanci su imali priliku da više čuju o Srpskom narodnom savezu, ulozi američkih Srba u izgradnji Amerike i sveta, srpskim patnjama, stradanjima i genocidu koji je počinjen nad njima tokom Drugog svetskog rata i o srpskoj kulturi, tradiciji i veri.

Ovi događaji u organizaciji Srpskog narodnog saveza su omogućili da se još više učvrste veze između američkih Srba i most sa maticom i njenim nasleđem.

Film „Teslin narod” je arhiviran u sledećim bibliotekama i arhivama: stalna postavka Američke filmske akademije umetnosti i nauke u Los Anđelesu, Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, univerzitetskim bibliotekama na Harvard, Kolumbija, Jejl, Njujork, Prinston, Pitsburškom univerzitetu, Djukejn univerzitetu, Pensilvanija univerzitetu, Hilandarskoj istraživačkoj biblioteci državnog univerziteta Ohaja, univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji, Narodnoj biblioteci Rusije u Petrogradu, Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO univerzitetu), Aleksandrijskoj bibliotecu u Aleksandriji u Egiptu, Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu i drutim bibliotekama i arhivama.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More