“Prosvjeta” Austrija u spomen na Vuka Karadžića: Očistili, uredili prostor i položili vence (FOTO)

Facebook Prosvjeta Austrija
236

Delegacija odbora SPKD Prosvjete u Austriji obišla je bistu Vuka Karadžića u ulici Razumovski u Beču, očistila i uredila prostor oko spomenika i položila bukete cveća i vence. Povod je i ove godine bio obeležavanje godišnjice smrti našeg prosvetitelja koji se upokojio 7. februara 1864. godine u Beču, piše RTS.RS.

Prosvjeta na ovaj način već godinama održava uspomenu na velikog Vuka.

„Posle naših čestih apela i višegodišnjih obilazaka, primetili smo da Vukov spomenik ovih godina češće obilaze naši građani i da se bolje održava. Prosvjeta i dalje pokušava da ga redovnije pazi i uredi prostor oko njega, a i deca Prosvjetine škole srpskog jezika redovno dolaze ovde na svoje izlete.

Radujemo se da je ovaj simbol naše kulture i našeg jezika u austrijskoj prestonici postao važniji i vidljiviji našim ljudima ovde, a dešava se da nas i sugrađani Austrijanci sa interesovanjem pitaju čiji je to spomenik i zašto je važan, na šta naravno dobiju sve moguće informacije.

Nadamo se da će i drugi naši građani obratiti više pažnje i češće posećivati spomenik velikom Vuku, važnu tačku srpske kulture u Beču” rekao je predsednik Prosvjete, Srđan Mijalković.

S obzirom na to da Prosvjeta iz Beča i Vukova zadužbina iz Beograda već godinama imaju odličnu saradnju koja je pre nekoliko meseci krunisana i protokolom o saradnji, ovo je i mali znak pažnje, pozdrav i poruka prijateljima u Vukovoj zadužbini, kao i svim našim ljudima, da Srbi u Beču nisu i neće zaboraviti veliko delo velikog srpskog prosvetitelja i da će i dalje čuvati uspomenu na njega.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More