Nemačke tajne službe traže IT stručnjake, oglasi u metrou, busevima i fitnes klubovima

Foto: pixabay
59

Nemačka policija i tajne službe traže veliki broj IT-stručnjaka. To je izazov jer takvi stručnjaci u privatnom sektoru mogu da zarade mnogo veće pare. Zato javne ustanove čak snižavaju kriterijume za prijem kandidata.

“U tajnosti činiti dobro”, stoji na plakatu u vozovima berlinskog metroa. Tim sloganom Savezni zavod za zaštitu ustavnog poretka – nemačka verzija BIA – priziva naučnike, studente i buduće bezbednjake. Po autobusima, vozovima, ali i svlačionicama fitnes-klubova nađu se i plakati Saveznog zavoda za kriminalistiku (BKA) gde piše – “Činiti pravu stvar”.

I nemačka tajna služba za inostranstvo BND ima tridesetak upražnjenih radnih mesta, od čega je polovina za IT stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi!

Da bi se našlo dovoljno ljudi za sektor bezbednosti, kriterijumi su sniženi. Na testovima je dopušteno više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja fizičke spreme izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne ustanove traže posebno IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber-kriminala i hakera, već i za društvene mreže, kaže nam Tomas-Gabrijel Ridiger, kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburga.

“Veliki je izazov naći odgovarajuće ljude”, izjavio je Ridiger za Dojče vele.

Stručnjaci govore o “dramatičnoj borbi za talente”.

“Dobar IT stručnjak može u privatnim firmama da dobije platu kakva je nezamisliva u javnim službama”, objašnjava Ridiger.

Osim toga, za razliku od start ap kompanija, javna služba ne uživa baš imidž mesta za kreativan rad za kojim žude mlade generacije.

Koliki je nedostatak IT stručnjaka govori i činjenica da novi zakon o doseljavanju, koji na snagu stupa za koji mesec, predviđa da za ovu branšu useljenicima ne treba nikakvo formalno obrazovanje – dovoljno je samo pet godina radnog iskustva. Navodno već sada Nemačkoj nedostaje 50.000 informatičara.

Analogna država

Stručnjaci manjak objašnjavaju kaskanjem Nemačke za digitalizacijom.

“Ko danas hoće da zatraži novi pasoš, u većini opština mora lično da dođe u kancelariju, čeka i preda zahtev na papiru”, kritikuje Hans-Vilhelm Din iz savetničke kompanije za internet-bezbednost iz Berlina.

U novom izveštaju o digitalizaciji državne uprave Nemačka je na 26. mestu od 28 članica Evropske unije.

“Samo Italija i Grčka imaju analognije vlasti”, kaže Din. To je, dodaje, nedopustivo za zemlju visoke tehnologije kao što je Nemačka.

Zato se sada policiji i službama žuri sa digitalnim opismenjavanjem. Projekat “Policija 2020” bi trebalo da centralizuje desetine datoteka. Din procenjuje da će to potrajati godinama.

Savezni zavod za zaštitu ustavnog poretka odbio je da za Dojče vele komentariše svoju poteru za radnom snagom. A tajna služba BND uopšte nije odgovorila na naš upit… koji smo poslali elektronskom poštom.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More