Sajam venčanja u Beogradu opstaje godinama, a brakova sve manje (FOTO)

U Beogradu je, na primer, 2018. godine sklopljeno 3,8 odsto manje brakova u odnosu na 2014. godinu

Foto:pixabay.com
79

U Beogradu je ovog vikenda održan Sajam venčanja, a podaci gradske uprave svedoče da je sve manje onih koji se odlučuju na brak.

U Beogradu je, na primer, 2018. godine sklopljeno 3,8 odsto manje brakova u odnosu na 2014. godinu.

U Sekretarijatu za upravu kažu da mladi u Beogradu sve više odlažu stupanje u brak, zbog drugačijih životnih prioriteta u savremenom dobu i njihove želje da, pre svega, završe svoje procese obrazovanja i reše egzistencijalna pitanja poput zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

 

Marina Kotevski, urednica magazina “Venčanje”, koja je zadužena i za organizaciju Sajma venčanja, kaže da se Sajam organizuje već 19. put zaredom i da je i ove godine interesovanje posetilaca bilo veliko.

Sajam posećuju budući mladenci iz Beograda, ali i iz cele Srbije, kaže Kotevska za Tanjug.

“Generalno broj posetilaca iz godine u godinu je približan, negde oko 4.000 posetilaca bude na Sajmu, ali sveopšta slika jeste takva da je sve manje venčanja”, kazala je Kotevski.

Dodaje da je poslednjih godina uočljivo da ljudi sve kasnije stupaju u brak.

 

To isto navode i u Sekretarijatu: u 2014. godini prosečna starost muškaraca pri zaključenju braka, na primer, bila je 34,5 godina, a prosečna starost žena iste godine iznosila je 31,3 godinu, dok je 2019. godine prosečna starost muškaraca pri zaključenju braka iznosila 35,1 godinu, a žena 32. godine.

Za one koji se, ipak, reše da uplove u bračne vode, izazov je svakako i trošak, pogotovo ako se reše da uz venčanje imaju i svadbu.

Za njih je na Sajmu bilo razloga da dođu i uz popust nabave ono što im je neophodno.

Inače, budući mladenci se sve češće, odnosno u 70 odsto slučajeva, kako kažu u Sekretarijatu za upravu, odlučuju na građansko venčanje u restoranima, koje košta oko 13.000 dinara, za razliku od venčanja u opštini koje iznosi 320 dinara.

Kotevski kaže da je za svadbu potrebno otprilike 5.000 evra, ali može biti i više ako je u igri više zvanica i, posebno, ekslkluzivnije mesto.

Jedan od izlagača na Sajmu, koji rade snimanje venčanja i svadbi, Aleksandra Aleksićtakođe ukazuje da, pored mladih parova, Sajam sve više posećuju i stariji, između 35 i 40, pa i preko 40 godina, piše Tanjug.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More