Pogledajte: Ovako sada, posle restauracije, izgleda “Pobednik”, vratio se na Kalemegdan (FOTO)

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
272

Rekonstruisana skulptura “Pobednika” vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su jutros obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.

Čuveno remek delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno “čeka” građane koji će moći da ga pogledaju danas od 10 do 16 sati.

Među prvima koji su napravili selfi sa rekonstruisanim “Pobednikom” bio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a priliku da se fotografišu sa simbolom srpske prestonice iskoristila je i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, kao i predstavnici medija.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

“Pobednik” će na postament biti vraćen sutra, a predviđeno je da cela operacija bude izvedena od 10 do 13 sati.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su dogodile usled prodora vode u skulpturu.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

“Kameno postolje krije tajnu”: Sređivali postament na “Pobedniku”, pa otkrili kamen na kojem OVO piše (FOTO, VIDEO)

Spomenik “Pobednik” podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

“Pobednik” 91 godinu krio tajnu: Otkrivena “greška” na simbolu Beograda (FOTO)

Prvobitno je bilo zamišljeno da “Pobednik” bude postavljen na Terazijama, ali su građani to osporavali, smatrajući da će naga skulptura negativno uticati na moral srpskih devojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.

Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

Pronađen specijalan kamen na kojem će stajati “Pobednik”, koji odgovara originalu i može se naći samo na jednom mestu (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More