U konzulatu u Čikagu održan prijem povodom Dana državnosti Srbije

FOTO TANJUG/SVETOZAR DANCUO
249

U Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu održan je prijem kojim je obeležen Dan državnosti Srbije.

Prijemu u četvrtak prisustvovali su predstavnici administracija grada Čikaga, američke savezne države Ilinois i regionalnih kancelarija američkih federalnih organa, veliki broj članova konzularnog kora sa sedištem u Čikagu, kao i predstavnici srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija, udruženja i medija i ugledni pojedinci srpske zajednice u Americi.

Posle intoniranja srpske i američke himne, koje je otpevala operska pevačica Slađana Sarić, pročitane su i čestitke koje su za državni praznik Srbije uputili guverner američke savezne države Ilionois Džej Robert Priker, gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfurt i drugi američki zvaničnici.

Konzul Milan Varadinović podsetio je na istoriju moderne Srbije koja je počela Prvim srpskim ustankom, kao i na prvi ustav u Srbiji.

FOTO TANJUG/SVETOZAR DANCUO

“Danas slavimo prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, donet 1835. godine. Ovaj Ustav, jedan od prvih u Evropi, sačinjen je po ugledu najliberalnije pravne akte tog vremena. Njime je ne samo ograničena vlast kneza Miloša Obrenovića, već je uvedena i podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Donošenje Ustava iz 1835. godine simboliše težnju Srbije za demokratijom i slobodom u zajednici evropskih naroda”, istakao je Varadinović.

FOTO TANJUG/SVETOZAR DANCUO

U programu obeležavanja Dana državnosti Srbije u Čikagu učestvovao je i folklorni ansambl “Kolo” iz Čikaga, koji je pod rukovodstvom Marka Lajića izveo je pesmu “Ovo je Srbija”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More