Dan državnosti Srbije u dijaspori (FOTO+VIDEO)

Srbi na Sretenje slave svoj državni praznik širom sveta

FOTO TANJUG/ SVETOZAR DANCUO
291

U svim diplomatskim predstavništvima Republike Srbije, sedamdeset ambasada, 25 konzulata, savezima, udruženjima, društvima i klubovima, njih stotinu i još toliko parohija i crkava SPC u svetu slave se Dan državnosti i Sretenje.

Zbog protokola i potrebe dana proslavama budu i naši gosti i prijatelji stranci, proslava Dana državnosti se održava i dva-tri dana pre zvaničnog datuma 15. februara . Tako da se ovaj državni praznik slavi 12, 13, 14 i 15. februara, saznali smo od naših diplomata.

Prva svečana proslava Dana državnosti održana je u Sloveniji 12. februara. Njegova ekselencija Zorana Vlatković, ambasadroska Republike Srbije priredila je svečani prijem u hotelu “Interkontinental” u Ljubljani. Proslavi Dana državnosti u Sloveniji prisustvovali brojni predstavnici stranih ambasada u Sloveniji, kao i veliki broj učesnika iz privrednog, javnog, kulturnog i političkog života u Sloveniji.

FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SLOVENIJI/ VID ROTAR
FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SLOVENIJI/ VID ROTAR
FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SLOVENIJI/ VID ROTAR

“Pored Visokopreosveštenstva Mitropolita Porfirija i skoro svih sveštenika SPC u Sloveniji, ali i predstavnika Rimokatoličke crkve, prisustvovalo je takođe i nekoliko naših bivših sportista, kao i velika većina predsednika odnosno članova vodstva srpskih kulturnih društava u Republici Sloveniji. Ponosni smo na ovako lep i svečan prijem, kome su dali svoj pečat ne samo službenici Ambasade Srbije u Sloveniji, nego i visoke zvanice koje su se odazvale ljubaznom pozivu”, izjavio je za naš sajt Rade Bakračević, predsednik srpskog udruženja iz Maribora, učesnik proslave.

FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SLOVENIJI/ VID ROTAR
FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SLOVENIJI/ VID ROTAR

U Berlinu je proslavu Dana državnosti organizovala Njena ekselencija dr Snežana Janković, ambasadorka Republike Srbije u Nemačkoj. Među gostima su bili predstavnici SPC u Nemačkoj, vođe srpskih udruženja, nemački diplomatski kor, ali i ministarka Jadranka Joksimović i slavni glumac Gojko Mitić Vinetu, dobitnik nemačke nagrade za životno delo.

FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC
FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC
FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC
FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC
FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC
Dan državnosti u Sloveniji Foto: Privatna arhiva
Ambasadorka Snežana Janković i aktivista Đuro Plavšić iz Berlina Foto: Privatna arhiva

Dan državnosti u Austriji proslavljen je 13. februara u Beču. Domaćin proslave srpski ambasador Nebojša Rodić i njegova supruga profesorka Jana Cvijić dočekali su goste i zvanice u srpskoj narodnoj nošnji.

Ambasador Nebojša Rodić i njegova supruga u narodnoj nošnji u Beču Foto: Privatna arhiva

Nationalfeiertag der Republik Serbien und Tag der serbischen Streitkräfte

Gepostet von Diplomacy and Commerce Austria am Donnerstag, 13. Februar 2020

Svečano je bilo i u Australiji, gde se viorilo srpsko narodno kole. Najmasavnija proslava je bila je u sindejskoj opštini Liverpul, u kojim ima najviše Srba.

Srpsko kolo u Sidneju za Dan državnosti Foto: Privatna arhiva

Proslava Dana državnosti Srbije u Kanadi biće održana u subotu 15. februara na Trgu Nikole Tesle u gradu Nijagara Fols.

“To će bizi spektakularna svečanost, jer će Nijagarini vodopadi, preko puta Trga Nikole Tesle, biti osvetljeni bojama srpske trobojke. Ideju da se slapovi Nijagarinih vodopada osvetle crvenim, plavim i belim reflektorima dao je srpski ambasador Mihailo Papazoglu, koji je krajem prošle godine to predložio gradonačelniku Džimu Diodatiju. Gradonačelnik Nijagara Folsa se složio tako da će na Dan državnosti Srbije osvetljavanje Nijagarnih vodopada bojama srpske zastave biti obaveljano sa tri velika reflektora. Oni će svetleti tog dana od 16 sati, kada počinje svečanost, po 15 minuta svaki sat. Ovo je prvo takvo odavanje priznanja jednoj stranoj državi u njenom narodu u Kanadi”, saznali smo u našoj ambasadi u Otavi.

Srpska trobojka na Nijagarinim vodopadima uz pomoć Teslinih generatora

Na svečanosti će osim ambasadora Mihaila Papazoglua, govoriti gradonačelnik Džim Diodati, njegovo preosveštenstvo Mitrofan, episkop SPC u Kanadi i generalni konzul Vasilije Petković.
U području Nijagare i Južnoj Ontarija živi oko 50.000 Srba. Očekuje se na proslavi oko hiljadu gostiju i posetilaca, kako Srba, tako i Kanađana.


“Ovo je naša najvažnija nacionalna svečanost, ali i događaj koji zvanična Kanada podržava, jer Kanađani podržavaju dela Nikole Tesle i sam srpski narod. Nikola Tesla je na Nijagarinim vodopadima ostvario deo svojih genijalnih ideja o električnoj energiji. Na Nijagari je izgrađena 1892. godine njegova prva centrala, a grad Hamilton je prvi dobio Teslinu struju. Kanađani to ne žele da zaborave”, rekao nam je dr Rajko Radojević, član Srpske nacionalne akademije.

Centralna svečanost povodm Dana državnosti republike Srbije biće održana u Orašcu. Tim povodom Aleksandar Vučić, predsednik Srbije odlikovao je ugledne ličnosti iz zemlje, sveta i dijaspore. Među odlikovanima iz srpskog rasejanja su, između ostalih, David Vujić, poslednji preživeli član srpske grupe naučnika, koja je radila na programu “Apolo 11”, prof. dr Gordani Vunjak Novaković, profesorka biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More