Beogradski studenti krenuli u litiju dugu 70 kilometara u znak podrške srpskom narodu na KiM i CG (FOTO+VIDEO)

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC
172

Grupa u kojoj je više od 50 studenata Beogradskog univerziteta krenula je večeras pešice do Orašca u znak podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, ali i na KiM, javlja Tanjug.

Studenti za taj molitveni hod dugačak 70 kilometara imaju blagoslov srpskog patrijarha Irineja, rekao je Nemanja Vučković u ime organizatora – studentskog kluba Pravnog fakulteta.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Vučković je dodao da očekuju da će sutra u 20 sati stići u Orašac, na Sretenje, kada je pre 216 godina Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak.

Litija ima konkretan zahtev, kako je rekao, a to je da se raskine ugovor sa Crnom Gorom iz 2014, jer je nedopustivo da se diplomate predsednika Mila Ðukanovića nalaze u više od 40 ambasada Srbije.

Kurir podseća, da su od Beograda, preko Avale, Aranđelovca, Rudnika, pa do Čačka, pre četiri dana, krenili peške hrabri momci, koji su prepešačili skoro dve stotine kilometara. Žuljevi na nogama i bolovi u tetivama jači su iz dana u dan, ali oni ne odustaju u svojoj nameri da na ovaj način pokažu da duh pravoslavlja, kako kažu, ništa i niko ne može da ugasi.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

“Dnevno prepešačimo oko 45 kilometara, najteže je kad idemo preko planina ali borimo se. Ono što nas raduje jeste velika podrška svih ljudi koji nas sretnu. Nije hladno, vreme nam ide na ruku, zagrejemo se vrlo brzo čim krenemo, a pauze pravimo samo kako bi jeli”, kaže Ognjen Maraš (27) iz Zete u Crnoj Gori. Vera u Boga i vera u srpstvo jedini su motiv koji pokreće ove mladiće kako bi pružili podršku svojoj braći i sunarodnicima. “Srbi u Crnoj Gori su u izuzetno teškoj poziciji, ne mogu da dobiju posao ukoliko se deklarišu kao Srbi. Litije postaju sve masovnije i narod nikad nije bio ovako ujedinjen. Svi mi samo želimo da sprečimo bezakonje i otimanje svetinja. To im ne damo, sa tim se ne igra i odbranićemo ih po svaku cenu”, rekao je Ognjen.

Sa raširenom srpskom zastavom na dugačak put do Podgorice, pored Ognjena, uputili su se i Miloš Ajković (26) takođe Crnogorac, Aleksandar Babić (40) iz Prijepolja i Miroslav Antić (51) iz Zemuna koji je zbog bolova jedan dan pauzirao, ali u Čačku se ponovo pridružio svojim prijateljima.

Ognjen, Miloš, Aleksandar i Miroslav pešače 500 kilometara od Beograda do Podgorice, ovo je razlog (FOTO)

Mladićima koji su peške krenili ka Crnoj Gori pridružila su se još dva Podgoričanina, Kristijan Kojičić i Goran Pajović. Njihov plan je da u Podgoricu signu do nedelje 23. februara i učestvuju na litijima.

Izvor Tanjug, Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More