Naš harmonikaš svetski rekorder: Čarobnjak na dugmetari

Profesor Jovica Đorđević sa sinom i ćerkom, Foto: Privatna arhiva
140

Nema svečanosti u srpskoj zajednici od 300.000 ljudi u Austriji, a da ne njoj ne nastupaju profesor harmonike Jovica Đorđević i njegov sin Stefan i ćerka Nina. Tako je bilo i na svečanosti povodom Dana državnosti u Beču prošle nedelje, kada su Đorđevići na tri harmonike izveli splet srpskih narodnih pesama i igara.

Za Jovicu Đorđevića, profesora muzike u najboljim godinama (46), koji već osamnaest godina živi i radi u Beču, svetski stručnjaci za ozbiljnu muziku kažu da je čarobnjak harmonike. Umesto za pet, studije harmonike na Konzervatorijumu u Kijevu završio je za samo tri godine. I jedini je, takođe pre roka, magistrirao na Akademiji “Petar Iljič Čajksovski” u Kijevu sa ocenom deset plus.

Naš čarobnjak na dugmetari je svetski rekorder, jer na harmonici za sekundu može da odsvira čak – 17 tonova!

Sa harmonikom, Jovica je počeo da se druži još kad je imao tri godine. Od svog oca, Nikole Đorđevića Civre, u Srbiji nadaleko poznatog harmonikaša narodne muzike, naučio je prve tonove na „dugmetari“.

– Dok sam studirao, vežbao sam harmoniku više od petnaest sati dnevno, svirao kompozicije kao niko na svetu, osvojio sve nagrade koje postoje, priča profesor Đorđević.

Njegovo obrazovanje je teklo brzo i sigurno. Rođen je 1973. u Valjevu, ali se školovao u Beogradu. U nižoj Muzičkoj školi “Davorin Jenko ” u Beogradu savladao je harmoniku, a u nižoj Muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” klavir. Godine 1988. upisuje Srednju Muzičku školu“ Kornelije Stanković” u Beogradu i instrument harmoniku u klasi prof. Ljiljane Ivanović.

Za vreme školovanja, Jovica je pored odličnih ocena imao i dosta uspeha kao solista na harmonici i mnogo nastupa širom Italije, Španije, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Austrije, Francuske, Alžira, Maroka, Tunisa.

Godine 1997. Đorđević objavljuje samostalni CD “Solo harmonika” u produkciju PGP-a i u toku promocije nastupa kao solista sa Beogradskim simfonijskim orkestrom i Niškim simfonijskim orkestrom.

Od 2002. godine Jovica Đorđević živi radi u Austriji, prvo na Konzervatorijumu “Gustav Mahler”, a od septembra 2012. na Konzervatorijumu “Prayner” u Beču.

– Nekoliko godina nakon dolaska u Austriju, već sam često u Beču držao koncerte – priseća se profesor Đorđević. – Jednom, stigne mi poziv da se javim u Magistrat u vezi sa državljanstvom. Odem, začuđen, jer državljanstvo nisam tražio. Službenici mi objasne da je stigao dopis ministra kulture Austrije, koji je bio na jednom mom koncertu, u kom mi nude njihovo državljanstvo. Ponudu nisam prihvatio, jer je to
podrazumevalo da se odreknem srpskog državljanstva.

Jovica Đorđević u glavnom gradu Austrije živi sa suprugom Zoricom, takođe Lazarevčankom, sinom Stefanom i ćerkom Ninom. Poslednjih godina često nastupa sa svojim sinom Stefanom, koji kao harmonikaš, ima četiri nagrade na internacionalnim takmičenjima (Italija, Mađarska, BiH, Austrija) u kategoriji do 12 godina. Na istom takmičenju ćerka Nina je kao harmonikaš osvojila prvo mesto u kategoriji do 10 godina. Sada u porodici Đorđević rade tri harmonikaša, tri čarobnjaka muzike.

Pored svoje dece, profesor Đorđević kao pedagog uči muzici i harmonici srpske i asutrijske studente.

– Ponosan sam što su moji studenti, među kojima su mnogi iz Srbije ili su iz Austrije, ali imaju srpsko državljanstvo, do sada osvojili više od 60 prvih nagrada na najvećim svetskim i evropskim takmičenjima, u izvođenju klasične muzike na harmonici. Sada mi je želja da nastupam na solističkim koncertima pred desetak hiljada gledalaca širom sveta, sa simfonijskim orkestrom, što niko do sada sa harmonikom nije postigao – iskren je profesor Jovica Đorđević, svetski prvak u harmonici.

Sa ponosom ističe da je student iz njegove klase, Nikolas Lazić, Srbin koji ima austrijsko državljanstvo, na Konzervatorijumu diplomirao sa samo 17 godina. I da još mnoga srpska deca u Austriji postaju majstori harmonike.

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More