“Jako sam ponosan”: Ovo je Veljko Đurić iz Niša (15) najmlađi dobitnik Sretenjskog priznanja

Youtube printscren TV Kopernikus
621

Veljko Đurić (15) je učenik prvog razreda Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, koji je na raznim takmičenjima i smotrama znanja osvojio skoro 50 nagrada. Najmlađi je laureat ovogodišnjih sretenjskih priznanja koje je zaslužnim pojedincima i organizacijama na Dan državnosti uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Blic.

Veljku je pripala zlatna medalja, kako se navodi na sajtu predsednika Republike, “za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim delatnostima”.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Đurić kaže da je sa takmičenjima počeo od petog razreda i da se takmičio mahom iz svih predmeta – iz književnosti, gramatike, hemije, fizike, matematike, biologije, ekologije i istorije. Osvojio je do sada 47 nagrada samo na takmičenjima, a ako se uzmu u obzir i nagrade različitih organizacija, fondacija i institucija, dobio je više od 70 nagrada, odnosno 90 diploma.

– To što sam najmlađi dobitnik ove nagrade za mene je izuzetna čast i jako sam ponosan na to. Pre svega što je ovo najprestižnija nagrada među mojim brojnim nagradama. Ovo nije samo izuzetna nagrada za moj rad, zalaganje i sve ono što sam uložio u prethodnom periodu, već dolazi na neki način i kao obaveza jer imam neku stegu da opravdam ovu veliku nagradu, ali i da nastavim u budućnosti da se bavim naukom i da postižem rezultate bolje nego što sam to do sada radio i da pomeram svoje ciljeve za korak dalje – kaže Veljko, učenik prvog razreda prirodno-matematičkog smera niške gimnazije “Svetozar Marković”.

Među najznačajnijim nagradama koje je do sada osvojio nabraja prvo mesto na državnom takmičenju iz istorije, jedno prvo, jedno drugo mesto na državnom takmičenju iz književnosti, drugo mesto na državnom takmičenju iz fizike, treće mesto na državnom takmičenju iz matematike i prvo mesto na internacionalnom takmičenju “Ekološka olimpijada”.

Želja mu je da se bavi genetskim inženjeringom.

– Pošto sam se takmičio kako iz društvenih, tako i iz prirodnih nauka, možda nešto što mi je najveću pažnju privuklo jeste biologija u kojoj sam se isprobao i kao organizator takmičenja i kao veoma uspešan takmičar – kaže Veljko.

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More