Povratak Roda Blagojevića, SRBI u američkoj politici

Srpski demokrata je posetio Srbiju kada je doživeo i zemljotres i bombardovanje

Marko Lopušina i Rod Blagojević Foto: privatna arhiva
157

“Američki predsednik Donald Tramp, republikanac, pomilovao je bivšeg guvernera države Ilinois, srpskog demokratu Milorada Roda Blagojevića i oslobodio robije. Konačna sloboda za Srbina! Hvala gospodine predsedniče!”

Ovu poruku poslao mi je tokom noći Milorad Ravasi, glavni urednik Srpskog radija iz Čikaga i prijatelj Milorada Blagojevića i njegove porodice. Poput Ravasija reagovali su i mnogi drugi čikaški, a i američki Srbi, zadovoljni što je “pravda zadovoljena”.

“Blagojević je bio žrtva političkih ambicija njegovog kolege Baraka Obame, koji mu je oteo predsedničku kandidaturu, a Milorada poslao u zatvor. Predsednik Tramp ispravlja tu političku nepravdu i šalje poruku demokratama da zna za sve njihove političke greške”, otkrio nam je Gradimir Marković, srpski aktivista iz Čikaga.

Milorad Blagojević je rođen u Čikagu 1956. godine. Potomak je oca Radisava, kapetana Jugoslovenske kraljevske vojske iz Velikog Krčmara kod Kragujevca i majke Mile (Govedarica). Uselili su se u Čikago 1947. godine. Završio je Foreman srednju školu i Tehničku školu. Trenirao je košarku i boks u BK “Golden Gloves”. Studirao je prava i istoriju na Univerzitetu Tampa, Nortvestern univerzitetu i Paperdin školi za advokate (1979.) Imao je advokatsku kancelariju u Čikagu.

Član je Demokratske stranke SAD, poslanik u Čikagu od 1996. godine. Aktivno sarađivao sa srpskom zajednicom. Vernik je Srpske pravoslavne crkve i bio je saradnik Kongresa srpskog ujedinjenja.
Biran za člana Kongresa SAD na izborima od 1997. do 2003. godine. Tokom 1999. u vreme napada NATO na srpski narod bio je u poseti Srbiji i Beogradu. Vodio je Misiju oslobađana američkih marinaca i misionara Džesi Džeksona. Obojica su posetili patrijarha srpskog Pavla i predsednika Slobodana Miloševića.

Dva dana sam proveo sa Blagojevićem u Beogradu, kada je doživeo i bombardovanje i zemljotres. Zaplakao je kada je video razrušenu školu.

Blagojević je bio guverner države Ilinois (2003 – 2009.) i kandidat demokrata za predsednika SAD 2011. godine. Osuđen je za korupciju prilikom političke kampanje tokom 2012. na 14 godina robije. Robijao je u zatvoru u Koloradu.

Petko Rojs iz Beograda smatra da je Blagojević uklonjen, ne zbog korupcije, već zbog pokušaja da ukroti Bank of America.

“Kada je ova banka, jedna od najačih banki u Americi obustavila liniju kredita maloj fabrici prozora i vrata iz Ilinoisa, guverner Blagojevic je 2010. godine naredio svim agencijama Vlade države Ilinoisa da zaustave poslovanje sa Bank of America. Od tog momenta počeli su problemi za guvernera Blagojević, kog je izdala njegova Demokratska stranka i poslala ga u pritvor i na suđenje”, kaže Rojs.

Dok je Blagojević čekao suđenje izašao je u javnost da govori o svojoj nevinosti. Čak se pojavio u parodiji na njegovu karijeru “Rod Blagojević superstar” i pojavio se u rijaliti programu “Poznati šegrt”, koju je u to vreme vodio Donald Tramp.

“Baš imate petlju. Ne odustajete”, rekao je budući predsednik Tramp bivšem guverneru Blagojeviću u jednoj epizodi.

“Moram da se branim”, odgovorio je Blagojević.

“Guverneru, dokazali ste da ste svoj borben duh”, hrabrio je Donald Tramp srpskog političara Milorada Blagojeviću pre nego što ga je eliminisao iz šou-programa.
“Baš ga žalim. Pokušao je, ali imam loš osećaj. Baš je tužno”, rekao je Donald Tramp kasnije u emisiji.

Milorad je oženjen i ima dvoje dece. Njegova supruga Peti je 2018. godine putem medija pozvala predsednika Donalda Trampa da interveniše, hvaleći predsednika Amerike i povezujući istragu protiv svog supruga sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

U avgustu prošle godine, kada mu je javljeno da je Blagojević odslužio dve trećine kazne, predsednik Tramp je na Tviteru napisao da Bela kuća razmatra Blagojevićev slučaj.
Posle osam Blagojevićeve robije i osam godina od njegovog susreta sa Donaldom Trampom, američki predsednik je pomilovao bivšeg guvernera Ilinoisa, navodeći da je ta kazna bivšeg guverneru „smešna”.

“Kako mi je rekao Miloradov brat Robert Blagojević, političar srpskog porekla, naš bivši guverner države Ilinois i kongresmen SAD će, čim izađe iz zatvora u Koloradu i dođe kući u Čikago, da pokuša da se vrati na politiku scenu”, rekao mi je Gradimir Marković, srpski aktivosta iz Čikaga.

Može se lako dogoditi da Milorad Rod Blagojević pređe u republikansku stranku predsednika Donalda Trampa i vodi kampanju protiv demokrata u ovoj izbornoj godini u SAD.

U SAD po američkom popisu živi 176.000 Srba, a nezvanično, po procenama srpskih organizacija ima nas oko pola miliona. Srbi su počeli intenzivno da se doseljavaju u Ameriku od 1815. godine. Iako smo mala etnička zajednica, Srbi su ostavili trag u američkoj politici. U ovoj izbornoj godini u američkim političkim vodama aktivno je petoro Srba: Milo Stevanović, republikanac za Kongres, Marko i Suzana Brnović, republikanci, državni tužilac i državni sudijau Arizoni, Milan Tica gradonačelnik Sakramenta i Mark Zatezalo, republikanac iz Zapadne Virdžinije.

(nastaviće se)

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More