Stevanović ide u Kongres? SRBI u američkoj politici (FOTO)

Mark Brnović, Foto: privatna arhiva
166

U izbornoj 2020. godini u američkim političkim vodama aktivno je petoro Srba: Milo Stevanović, republikanac za Kongres, Mark Zatezalo, republikanac iz Zapadne Virdžinije, Marko i Suzana Brnović, republikanci, državni tužilac i državni sudija u Arizoni i Milan Tica gradonačelnik Oak Live kod Sakramenta.

Milo Stevanović je političar mlađe generacije. Odlučio je da se kandiduje kao republikanac za Kongres SAD iz 36. američkog okruga u Palm Springsu, Kalifornija. Rođen je u porodici Ilije i Besi Stevanović. Odrastao je u Čikagu. Sa roditeljima je bio parohijan crkve Svetog Stevana. Leta je provodio u Srpskom kampu Svetog Save kod manastira u Libertivilu kod Čikaga. Kao mladić svirao je u srpskom orkestru “Mladost”.

Milo Stevanović Foto: privatna arhiva

“Milo Stevanović je studirao pravne nauke i računovodstvo na Univerzitetu Severni Ilinois i pravo na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Magistrirao je javnu upravu na vladinom fakultetu Harvard. Ovlašćeni je javni računovođa u državi Ilinois, ovlašćeni je revizor i međunarodni advokat sa dozvolom za rad u Kaliforniji. Specijalista je za ekonomske reforme i vladavinu prava u postkonfliktnim državama. Poslednjih dvadeset godina vodio je reforme ekonomskog i pravnog sistema sa globalnim konsultantskim firmama u Istočnoj Evropi, Aziji i na Bliskom istoku. Bio je saradnik Privrednog suda u Srbiji”, piše u Stevanovićevoj zvaničnoj biografiji.

Kao član Republikanske stranke Milo Stevanović je tokom 2019. godine uspeo da se izbori za status kandidata na izborima za Kongres SAD. Da bi pobedio demokrate u Kaliforniji, potrebna mu je snažana podrška glasača. Tim povodom Milo Stevanović i njegov izborni štab okrenuli su se i Amerikancima srpskog porekla, u nadi da će ga podržati. Njegov moto preizborne kampanje za srpske glasače je: “Samo sloga Srbina spasava!”

Povratak Roda Blagojevića, SRBI u američkoj politici

“Srbi u Americi uglavnom na izborima glasaju za republikance, jer im je njihov politika bliska. Naši iseljenici podržavaju dobru socijalnu i poresku politiku, koja brine o građanima. A to po mišljenu američkih Srba republikanci dobro rade, za razliku od demokrata, koji imaju loš socijalni program”, tvrdi dr Borko Đorđević, republikanac iz Kalifornije.

I Mark Zatezalo, političar srpskog porekla i republikanac računa na glasove američkoh Srba, ali u Zapadnoj Virdžiniji. Zatezalo je kandidovao se za izbor u Dom delegata Zapadne Virdžinije u Čarlstonu kao predstavnik distrikta jedan. Našao se na glasačkom listiću za republikanske izbore za poslanika u državnom parlamentu u ovoj državi 12. maja 2020. godine.

Rođen je kao Marko Zatezalo u srpskoj porodici u Stubenvilu, država Ohajlo 1952. godine. Zbog studija geologije preselio se u Zapadnu Virdžiniju, gde je diplomirao. Magistrirao je hidrogeologiju na Univerzitetu Misuri. Zaposlio se kao stariji hidrogeolog projekta u kompaniji “Paul C. Rizzo Associates” 2009. godine. Radio je za jednu inženjersku konsultantsku firmu i postao član uprave Fondacije “Clean Streams”, neprofitne organizacije koja rešava probleme čišćenja odvodnje kiselina iz zatvorenih rudnika uglja.

“Kao član republikanske stranke Mark Zatezalo je od 2015. do 2018. godine već bio poslanik Doma delegata u Zapadnoj Virdžiniji. Kandiduje se drugi put na zahtev stranke. Primarni izbori će se održati 12. maja 2020. godine u glavnom gradu Čarlstonu, a opšti izbori će se održati 3. novembra 2020. Nadamo se pobedi”, poruka je podrške Republikanske stranke kandidatu srpskog porekla Marku Zatezalu.
Stranka ga predstavlja kao vrednog stručnjaka i uzornog domaćina, koji živi sa suprugom Martom i dve odrasle ćerke Dženifer i Danicom Zatezalo.

Političar srpskog porekla je i Mark Brnovič iz države Arizona. Trenutno obavlja funkciju 26. generalnog tužioca Arizone. Član je Republikanske stranke, a izabran je u tu funkciju 5. novembra 2014. godine, pobedivši demokratsku kandidatkinju Feleciju Rotelini. Na prošlogodišnjim izborima Brnović je opet pobedio konkuretna iz Demokratske stranke i ostao državni tužilac u Arizoni.
I njegova supruga Suzan Brnović je politički kadar, jer je nju Senat SAD imenovao za američkog okružnog sudije u okrugu Arizona. Imaju dve ćerke i žive u Finiksu.

Mark Brnović, Foto: privatna arhiva

“Rođen sam kao Marko Brnović 1956. godine u Detroitu. Moja majka je emigrirala iz Jugoslavije u Sjedinjene Američke Države kako bi pobegla od komunizma. Mi smo se kao porodica kada sam imao dve godine iz države Mičigen preselili u Arizonu. Diplomirao sam političke nauke na Državnom univerzitetu u Arizoni i prava na Univerzitetu san Dijego”, napisao je Brnović u svojoj biografiji za javnost.

Član je Srpska pravoslavne crkve i Bratstva Sigma Pi. Bio je u Nacionalnoj gardi Amerike. Najveći deo svog profesionalnog života proveo je radeći kao tužilac na lokalnom, državnom i saveznom nivou. Mark Brnović je radio u Jedinici za zločince i ponavljače i procesuirao je brojne teške i značajne slučajeve u periodu od 1992. do 1998. godine.

Njegova karijera je bogata, jer je Brnović prvo bio sudija Višeg suda okruga Maricopa, advokat zapovednika sudske službe u Nacionalnoj straži američke vojske, direktor za ustavnu vladu Instituta Goldvater i direktor odela za igre u Arizoni, agencije za provođenje zakona. koja istražuje ilegalne kockarske aktivnosti, kao i rad s plemenskim regulatorima kako bi se osigurao integritet plemenskog igranja. Poznat je u SAD po vraćanju poverenja javnosti u kancelariju „Arizona Top Cop“ i po tome što je za administraciju okupljao neke od najtalentovanijih državnih službenika u državi.

Zalagao se na Vrhovnom sudu SAD za odbranu principa „jedna osoba, jedan glas“ u odbrani smrtne kazne, i pokrenuo je nacionalne napore u oblasti javnog obrazovanja za borbu protiv trgovine ljudima.
Godine 2017. Mark Brnović je zbog svojih aktivnosti u Konferenciji advokata zapadnih država SAD, zbog kampanje “Zaštita američkih staraca”, koju je vodio, bio proglašen za “Čoveka godine u primeni javne bezbednosti”. Kako ima javnu i političku podršku državni tužilac Mark Brnović, a i njegova supruga Suizan Brnović, državni sudija, imaju ugled u SAD, poverenje javnosti i glasača i veruju da će opet biti reizabrani na ove važne političke funkcije.

Najmlađi gradonačelnik u SAD je Srbin. Zove se Aleksandar Tica, ima 25 godina i gradonačelnik je grada Live Oak kod Skaramenta.
Ovi istinu o sudbini američkih političara srpskog porekla otkrio je reporter Dragan Rakonjac iz Los Anđelosa i pretvorio je u televizijsku priču.

Aleksandar Tica, gradonačelnik i otac Milan Tica, voćar Foto: privatna arhiva

“Životna priča ovog Srbina je divna i spada u one neverovatne biografije uspešnih ljudi, kakve se vrlo retko čuju. Aleksandar je sin Milana Tice, koji je emigrirao iz Jugoslavije i oženio se sa Beti, devojkom koja je emigrirala iz Meksika. Porodica se smestila u Live Oaku. Uzgaja voće, srpske šljive i orahe i vodi autentični meskički restoran “Betis”, otkriva nam Dragan Rakonjac.

Mladi Aleksandar je radio na porodičnom imanju, uzgajao voće, ali se i školovao. Završio je srednju školu, Bjut koledž i Državni univerzitet Čiko. Iz svog iskustva, kada se kandidovao za gradonačelnika ovog malog grada Aleksandar Tica je govorio glasačima:

“Budite uporni. Znajte da imate moju podršku. Obrazujte se. Imajte hrabrosti da napravite odlučujići korak u životu. Šta on najviše ceni u Oak Live? To su ljudi, mi, mi”, govorio je mladi Tica.

Imao je 25 godina kada je postao gradonačelnik. Sada mu ističe mandat i Aleksandar Tica izlazi na izbore:

“Želim još jedan mandat gradonačelnika Oak Live”, uporan je najmlađi američki gradonačelnik Aleksandar Tica.

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More