Aranžmane cvećara iz Niša videli preko Instagrama u Kuvajtu, i on sada ukršava kraljevu palatu

Wikimedia Commons
298

“Jednostavno me je pitao, opisujući moj budući posao kao posao u opuštenoj atmosferi, sa finim ljudima iz aristokratskog sloja jedne zemlje, da li bih se pridružio njegovom timu”, tako počinje svoju priču Nišlija Nebojša Filipović, pišu Južne vesti.

Putem Instagram naloga njegove cvećare zapazili su ga u Kuvajtu, gde sada pravi aranžmane za kraljevu palatu, kuću i vladine zgrade.

Master florist Ben Salden i Nebojša Filipović bili su prijatelji na društvenim mrežama mnogo pre nego što su postali u realnom životu. Pre nešto manje od godinu dana, Kuvajćanin je shvatio da želi Nišliju za saradnika i kontaktirao ga.

“Posle nekoliko dana razmišljanja, odgovorio sam pozitivno da dođem na 10 dana u Kuvajt. Kuvajt? Tako nešto stvarno nisam očekivao, samo sam znao gde je i da je mnogo toplo – počinje svoju neobičnu priču Filipović.

U maju je prvi put sleteo na mali aerodrom u Kuvajtu, a prvi utisak bila je vrelina. Kasnije je, kaže, shvatio da vrelina u maju nije ništa na onu u julu ili avgustu. Sa druge strane, iz profesionalog ugla, to je bio “pravi cvećarski raj”.

“Prvo sam poželeo da vidim radionicu i hladnjaču za cveće. Prvi utisak mi je bio da sam ovoliko cveća viđao samo u veleprodaji, a sada mi je sve dostupno za rad, i sve mi je dozvoljeno sa minimumom ograničenja, pravi cvećarski raj. Kuvajćani vole cveće, a i dovoljno novca imaju da ih ništa ne sprečava da kupe onoliko cveća koliko im treba – rekao je Nišlija.

Koliko se razlikuju običaji najbolje govori Filipovićeva rečenica da je aranžirao mnoga aristokratska ženska i muška venčanja. Ona se organizuju ili u hotelima ili u “divanijama” – kućama posebno izgrađenim za svadbe i veridbe.

– Na ženskim se okupljaju pored mlade njene drugarice i rođake, a na muškim mladoženja i njegovi prijatelji i rođaci. Venčanje se završava tradicionalnim spajanjem dve svadbe u zajedničko veselje. Na tradicionalnijim svadbama žene su pokrivene i veselja se ne spajaju, nego mladenci sami idu u svoj novi dom. Čak i kada su pokrivene, žene i te kako pokazuju svoju ženstvenosti, na neki tajanstven i romantičan način – priča Filipović.

Aranžmani koje pravi drastično se razlikuju po veličini – od manjih stonih varijanti, do čitavih zidova koji se prekrivaju cvećem. Sem važnih događaja, Filipović ulepšava i kraljevu palatu, kuću i vladine zgrade, ali kaže da mu je fotografije odatle zabranjeno da objavljuje.

Njihovo cveće videli su i Nemci i Holanđani, a srpska porodica planira još veći izvoz

Izvor juznevesti.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More