Surija sa Tajlanda na školovanju u Srbiji: “Osećam se kao kod kuće. Oduševljena sam srpskom istorijom”

Wikimedia Commons
274

Surija Ganšanit (18), srednjoškolka iz Tajlanda, koju svi zovu Ijam, jedna je od pet učenika iz te zemlje koji u okviru programa “Interkultura” privremeno borave u Srbiji.

Tinejdžerka je od avgusta prošle godine treća ćerka u porodici Kurai iz Subotice, a sestra je Ivoni i Ines.

Koliko radosti i novih saznanja donosi Subotičanima, ali i oni njoj, govori i njena izjava za “Blic” da će se sigurno vratiti u Srbiju u društvu svojih pravih roditelja i sestre, jer želi da dožive ono u čemu ima prilike da uživa do jula ove godine.

Nasmejana, vedrog duha, radoznala i svestrana, Ijam pohađa drugi razred Gimnazije “Svetozar Marković” i, što je zadivljujuće, naučila je srpski jezik, dovoljno za sporazumevanje iako nije znala nijednu reč. Uči pet predmeta, ali joj ova školska godina neće biti priznata u Tajlandu. Prvobitna želja joj je bila da poseti Japan, mada tvrdi da se uopšte ne kaje što se obrela u Srbiji. Nestrpljiva je da onima koji su joj govorili “da ne treba da ide u Srbiju jer tamo neće biti bezbedna” kaže da se nigde nije osećala bezbednije nego ovde.

Radovala se snegu

– Oduševljena sam srpskom istorijom i jako sam zahvalna svojoj host porodici. U Tajlandu živim u predgrađu velikog grada na severu i kod nas je sistem osnovne i srednje škole spojene. U školi sam od jutra do 16 sati. U mojoj Tai porodici su baka, deka, majka, očuh, mlađa sestra, ujak i ujna. Ovde je drugačije, svako ima više vremena za porodicu, a ja sam dobila najbolju. Zaista se osećam kao kod kuće. Subotica je jako lepa – kaže Ijam.

Njena kontakt osoba u Srbiji je profesorka biologije Elvira Đurković, koja je, osim što joj predaje, i ugostila učenicu. Da bi joj dočarala život u nekoj drugoj porodici, profesorka ju je pozvala na druženje i sa njena dva sina je pekla palačinke, bila na kuglanju i provela kvalitetno vreme, što je opisala kao prelep doživljaj.

– Prvi put sam ovde videla kako se slavi Božić i to mi je donelo mnogo topline i emocija. Jedino sam razočarana što ni ovde još nisam videla sneg. Kod nas nikada ne pada i nadala sam se da će pasti u Subotici. Sviđa mi se srpski jezik, gramatika je teška, ali uspela sam da savladam padeže, pisanje i izgovor. Ispunila sam i želju za plesom, idem u školu hip-hopa i imala sam i nastup pred subotičkom publikom. Vaša hrana je odlična, odmah sam zavolela burek, lazanje, ćufte i sarmu. Moja host mama jako dobro kuva. Naša jela su ljuta, a vaša slana – priča Ijam.

Bangkok na 10 načina

Tajlanđanka živi privremeno novi život zahvaljujući učenici drugog razreda gimnazije, host sestri, Ivoni Kurai. U želji da i sama bude učenik na razmeni na Filipinima, Ivona je odlučila da prvo ugosti učenika iz druge zemlje.

– Od kada je Ijam došla, svaki dan je novi izazov. Puno pričamo o budućnosti. Od nje sam naučila o tajlandskoj kulturi i načinu života. Prvi put sam čula kako zovu Bangkok i da ga nazivaju imenom koji ima više od deset dugačkih reči. Nisam znala da u kućama nemaju rernu, a ona je bila iznenađena što mi nemamo aparat za kuvanje pirinča. Odlično funkcionišemo, upotpunila je život moje porodice na najlepši način – kaže Ivona.

Ijam je trebalo vremena da se navikne na domaću srpsku kuhinju, a svojoj novoj porodici pripremila je nekoliko tajlandskih ljutih jela od morskih plodova i mesa.

“Ponosni smo na nju”

Pohvale stižu i od profesora.

– Već u decembru je samostalno održala prezentaciju na času biologije. Jako sam ponosna na nju. Njeno uklapanje u našu sredinu je više nego odlično. Kao volonter “Interkulture” i njena kontakt osoba, srećna sam što je stekla lepu sliku o našoj zemlji, kulturi i što joj se Subotica jako dopada. Ima želju i volju i traži da priča srpski jezik, i u školi i u porodici – poručuje profesorka Elvira Đurković.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More