Bez bogosluženja i okupljanja u eparhiji Dizeldorfa i Nemačke

Foto: Eparhija Dizeldorfa i Nemačke
366

Eparhija dizeldorfska i nemačka izdala je saopštenje u kojem obaveštava vernike da u skladu sa novim merama usaglašenim između saveznih i pokrajinskih vlasti SR Nemačke u cilju suzbijanja daljeg širenja COVID-19 virusa, da održavanje bogosluženja, kao ni bilo kakvih drugih okupljanja u crkvi i njenim prostorijama nije moguće.

U skladu sa tim pozivamo i da vaskršnje blagosiljanje domova vernika bude privremeno obustavljeno, tj. do daljeg odloženo. Verni narod pozivamo da se maksimalno odgovorno pridržava propisanih mera, intenzivirajući pritom molitve Gospodu u okviru svojih domova. Sveštenstvo pozivamo i podstičemo da sa vernim narodom ostane u što intenzivnijem kontaktu putem telefona i elektronske pošte, radi neophodnih duhovnih saveta i podrške, kao i poseta u eventualnim hitnim slučajevima, navodi se u saopštenju koje potpisuje episkop Dizeldorfa i Nemačke Grigorije Durić.

Dva dana ranije, eparhija austrijsko-švajcarska izdala je saopštenje u kojem poziva vernike da, zbog korona virusa, u hramove dolaze na svetu lituriju samo jednom nedeljno.

Episkop Andrej, sveštenstvo i mirjani, okupljeni na sednici eparhijskih upravnih tela u Beču, istakli su i da se “niko nikada nije zarazio primajući Sveto pričešće” te da se crkva poistovećuje sa svetom liturgijom i da ne može i neće prestati da je služi, navedeno je u saopštenju.

Eparhija navodi da su vernici, kao građani država u kojima žive, dužni da poštuju uputstva državnih vlasti i apeluje na njih da prate saopštenja i uputstva zvaničnika.

“Zbog toga pozivamo vernike da u hramove dolaze na svetu liturgiju samo jednom nedeljno, da se u hramovima i ispred njih zadržavaju što kraće i da poštuju uputstva hramovnih uprava koje će se starati da sprovedu odluke crkvenih i državnih vlasti”, ističe se u saopštenju.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More