“Ostanite u zemljama u kojima živite i boravite”, oštre kazne za prekršaj samoizolacije i do OSAM godina zatvora

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC
999

Vlada je danas potvrdila meru, koja od sutra počinje da se primenjuje – ko od povratnika iz inostranstva prekrši meru samoizolacije i kreće se suprotno preporukama nadležnih – biće smešten u karantin, u jedan od tri posebna objekta namenjena u tu svrhu, u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Ukoliko neko od njih ozbiljno ugrozi tuđe zdravlje, ili čak uzrokuje nečiju smrt, predviđene su i zatvorske kazne, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je, na pres konferenciji, istakla da je za povratnike koji prekrše meru samoizolacije, vlada, odnosno Ministarstvo pravde, preko Uprave za izvršenje krivičnih sankica, obezbedila tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, koji će služiti za smeštaj tih lica do daljeg.

“Ako u kontroli vidimo da su prekršili samoizolaciju, biće upućeni u karantin”, podvukla je Brnabić.

Dodatno, ako takvo lice, koje je prekršilo zabranu kretanja, zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, po Krivičnom zakonu može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, rekla je Brnabić.

“Ako usled kršenja zabrane, zarazi drugo lice i uzrokuju smrt, kazna hhe od dve do 12 godina”, navela je premijerka.

Ona je navela i da se sutra ujutru otvara karantin u Moroviću, sa 500 ležajeva, pa će oni koji ulaze u Srbiju, a nemaju obezbeđeno boravište ili ne mogu da ga dokažu, direktno biti upućeni u taj kamp zbog zaštie države i građana.

Brnabić: Čak 65.000 građana iz dijaspore vratilo se u zemlju

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je stvar koja muči državu neočekivan, gotovo neverovatan broj naših državljana iz inostranstva, koji, i pored svih apela, dolaze u zemlju, i poručila da bi akt patriotizma, u ovom momentu, bio da u ovom trenutku ostanu u zemljama u kojima žive i rade.

“Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 – 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen”, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Kako je rekla, zbog toga što svi apeli nisu bili naročito uspešni, i imamo gužvu na Horgošu ili Batrovcima, kolone duge i po 15 ili 20 kilometara.

Brnabić je prenela da se od 14. marta do jutros u osam sati, 65.142 građana koji su živeli i boravili u inostranstvu vratilo u Srbiju.

“To je neverovatan broj, neočekivan”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je poseban izazov to što postoje konkretni podaci da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani iz inostranstva, kojima je u tim zemljama potvrđeno da su zaraženi, koji lekovima snižavaju temperature, i dolaze ovde.

“To je još jedan novi izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije, kako bismo probali da sačuvamo populaciju u Srbiji”, rekla je Brnabić i primetila da je verovatno svako od nas čuo ili zna za makar jednu osobu koja se vratila i ne poštuje meru obavezne samoizolacije.

“Imamo i brojne građane koji se vraćaju i koji su odgovorni, ali je patriotski bilo ostati tamo gde su se našli, jer onda makar ne bi opteretili naš zdravstveni sistem, već bi se lečili tamo gde rade i, na kraju, plaćaju poreze. Ali, tamo se uglavnom zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je uglavnom besplatna”, rekla je Brnabić.

Ponovila je da je to nešto što u ovom momentu neizmerno opterećuje državu, jer se mora zaštititi naš zdravstveni sistem i medicinski radnici.

“Videli ste svi i primere naših fudbalera, koji dolaze iz inostranstva, gde imaju milionske ugovore, koji dolaze ovde i nisu u samoizolaciji i to je posebno nešto sa čim će se suočavati naši nadležni organi”, rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila građanima što prijavljuju one koji krše samoizolaciju, jer, kako je rekla, to nije tužakanje, već je od ključne važnosti kako bi se usporilo širenje virusa i kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio što manji.

“Nažalost, akt patriotizma je bio ostati u zemljama gde živite i radite, ne da dolazite u Srbiju”, ponovila je.

Brnabić je dodala da vladina Kancelarija za IT upravu i MUP rade zajedno sa pojedinim kompanijama na posebnoj aplikaciji e-karantin, koja će nadležnima pomoći da na najefikasniji način prate i kontrolišu da li se samoizolacija poštuje.

Premijerka je istakla da će dijasporci koji večeras ulaze u zemlju morati da poštuju policijski čas.

„Morate da u 20 časova stanete gde ste i čekate do 5 ujutro“, poručila je Brnabić i dodala da će od jutra svi koji nemaju boravište u Srbiji biti upućivani u Morović.

„ Oni ne mogu da se kreću nakon 20 časova, tako da mi to ne možemo da prekršimo. Grubo je – oni jesu naši drzazvljani i Srbija će ih primiti. Ali otišli su odande gde su imali zaduženi zdravstveni centar. Molili smo ih da ne dolaze. Ceo zdravstveni sistem Srbije je mnogo puta slabiji, kada je reč o novcu, od zdavstvenih sistema zemalja u kojima žive i rade, gde plaćaju porez. Naš sistem je sa boljim stručnjacima, ali slabije plaćen sa manje resursa », kazala je on.

Osvrnula se i na pacijente koji su u samozilaciji, a koji su dokazano inficirani, rekavši da sa njima nema problema.

« Oni su u kontaktu sa lekarima iz Beograda, Niša, Kragujevca, svakodnevno, više puta dnevno. Lekari sa klinika koje su zadužene za pacijente ih zovu nekoliko puta dnevno da provere opšte stanje. O njima nisam pričala, jer sa njima nema probelma » rekla je Brnabić.

Ako treba, vanredno stanje i četiri meseca

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da će vanredno stanje trajati i četiri meseca, ako to bude potrebno, da bi se spasio i jedan ljudski život.

Lično smatra i da bi trebalo hermetički zatvoriti granice Srbije

“Ako bude potrebno i epidemilolozi i infektolozi kažu da nije bezbedno da se ukida vanredno stanje, pošto smo videli zemlje gde su bile drastične mere i pad broja zaraženih i smrtnosti, a da su imale drugi pik (vrh) kada su napustili mere. Proučili smo sve mere i bićemo izuzetno oprezni”, rekla je Brnabić.

Istice da je i predsednik Srbije isto za to da treba hermetički zatvoriti granice.

“Ali, u ovom trenutku ne možemo da nađemo način da to uradimo ustavno jer su ti ljudi naši državljani i moramo da ih pustimo”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More