Još 14 novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 149, među njima i lekari

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC
120

U Srbiji je do jutros u 08.00 sati potvrđeno 14 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 149, saopšteno je na zvaničnom sajtu Covid-19.

Od prethodnog izveštaja do 8 časova danas, 21. marta, testirani su uzorci 38 osoba od kojih je 14 pozitivno i 24 negativno na novi korona virus, navodi se u saopštenju.

Kaže se da je od 14 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih devet hospitalizovano, ali bez komplikacija i dobrog opšteg stanja, dok pet ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 8 časova danas, 21. marta, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 624 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Tiodorović: Među 27 zaraženih u Nišu ima i lekara

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je sinoć da u Nišu ima 27 potvrđenih slučajeva korona virusa, među kojima ima i lekara.

Tiodorović je istakao da je važno da virus nije ušao u bolnicu, na, kako je rekao, “taj najstrašniji način”.

“Kada je u Nišu pocela delimična epidemija, importovani slučaj koji nam je došao, skrenuli smo pažnju lekarima da ne dolaze bolesni, čak ni od prehlade. Da ne dolaze na svoja radna mesta. I zato imamo jedan broj, jednu hospitalizovanu koleginicu na infektivnoj klinici, 19 građana, među kojima ima šest lekara i još dve sestre u kućnoj izolaciji”, rekao je epidemiolog za RTS.

Pesma i aplauz za srpske lekare širom Srbije (VIDEO)

Tiodorović napominje da je obezbeđeno da dve niške klinike na kojima su zaraženi lekari funkcionišu.

“Da kolege budu u kućnoj samoizolaciji i da na taj način pokušamo da stvorimo uslove da se prekine lanac prenošenja. Ovi koji su u samoizolaciji su zdravi, niko nema tegobe, ali su bili u kontaktu sa ovima koji su virus doneli”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, situacija u Nišu je pod kontrolom.

“Pratimo i kućnu izolaciju i samoizolaciju, nadamo se da će sve da prođe u normalnom toku”, dodao je Tiodorović.

Dodao je da je 12 osoba otpušteno na kučno lečenje.

“Oni nisu potpuno zdravi, ali mogu da budu kod kuće i dalje se prati njihovo stanje”, rekao je epidemiolog.

Brnabić:Danas zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć, posle konsultacija s predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je odluka da se ide na još restriktivnije mere.

Tako će, kako je rekla u uključenju u emisiju “Oko” na RTS, zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara, nastupiti večeras u 20 sati, a ne u nedelju kako je prvobitno najavljeno.

Pored toga, rekla je premijerka, dogovorili su se i da Vlada danas usvoji odluku zabrane okupljanja više od pet ljudi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More