Patrijarh Irinej sveštenicima: Poštujte odluke Vlade o okupljanju

Naložio je i poštovanje drugih preventivnih mera za sprečavanju širenja koronavirusa

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
239

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

Naložio je i poštovanje drugih preventivnih mera za sprečavanju širenja koronavirusa.

Patrijarh Irinej pozvao vernike da slušaju savete stručnjaka: Život moramo čuvati! Mi ćemo se moliti Bogu, jer molitva pomaže!

Patrijarh je pozvao sveštenike da “na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni”.

Poruka je upućena arhijerejskim namesnicima, starešinama hramova i parohijskim sveštenicima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, prenela je Informativna služba SPC.

Irinej je ranije, kao patrijarh i “kao građanin starije životne dobi”, pozvao sve da se pridržavaju mera koje su propisali struka i državni organi.

Versko dobrotvorno starateljstvo, humanitarna, dobrotvorna organizacija koja deluje u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), pokrenulo je niz akcija kojima pomaže najugroženije porodice i pojedince u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i u drugim eparhijama SPC.

U saopštenju SPC navodi se da je 20. marta isporučeno 25 kilograma belog pšeničnog brašna, 10 litara ulja i pet kilograma pasulja, a da će 23. marta biti podeljene druge namirnice – šećer, testenine, so, kvasac, konzervirana hrana i hemijska sredstva za domaćinstvo – deterdžent za veš i posuđe, sapuni, šamponi.

Akcijom je obuhvaćeno 47 porodica sa više dece iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, 15 iz drugih eparhija, sedam porodica u kojima se samo jedan roditelj stara o porodici i više od 10 teško ugroženih porodica i pojedinaca.

Redovnim korisnicima Crkvene narodne kuhinje, kojih ima oko 1.700, 23. marta biće isporučene prehrambene namirnice dovoljne za narednih 10 dana, dok će svima koji žive bez krova nad glavom, a kojih ima oko 300, biti isporučena konzervirana hrana.

Nabavljeni su i lekovi koji su dostupni u apotekama i u ambulanti Verskog dobrotvornog starateljstva za one koji su tu vrstu pomoći tražili, saopštilo je Versko dobrotvorno starateljstvo Srpske pravoslavne crkve,prenosi N1

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More