“Znate da ste bolesni, ulazite u svoju zemlju, a vi organizujete žurku za 100 ljudi!”

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
479

Naš glavni cilj je da se uspori kriva rasta broja obolelih od korona virusa u Srbiji, jer se na taj način usporava brzina širenja, smanjuje broj obolelih u bolnicama i omogućava adekvatna nega, izjavio je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, piše Blic.

– Moramo da sprečimo kontakt između ljudi, ako nema kontakta, nema ni prenosa virusa – objasnio je Stevanović.

On je saopštio da su do sad skoro svi slučajevi koji su potvrđeni došli iz inostranstva.

– Što se tiče broja lekara i sestara koji su inficirani, taj broj je za sad izuzetno mali i ne ugrožava rad sistema. I ti kontakti su uglavnom ostvareni spolja. Zato apelujem na kolege da u svakom kontaktu sa pacijentima nose maske – rekao je Stevanović.

On je dodao da je šokiran stepenom neodgovornosti naših građana.

– Znate da ste bolesni, ulazite u svoju zemlju, dobijate upozorenje na granici da morate da budete u izolaciji, a vi organizujete žurku za 100 ljudi. Pojedini naši pacijenti su sedeli kod kuće sa izraženim simptomima i čekali da virus sam prođe. Takvo ponašanje je neodgovorno i u vreme sezonskog gripa, a kamoli sad – poručio je Stevanović.

Prema njegovim rečima, mere ograničenja kretanja su jedine koje mogu da uspore epidemiju.

Ističe da treba imati u vidu da je ovo novi virus, nova bolest, da niko ne zna sve o njoj već da preostaje da učimo na tuđim iskustvima. Naglasio je da je 48 sati pre početka prvih simptoma oboleli najzarazniji.

– Mi smo ljubazan i druželjubiv narod i imamo tradiciju pozdravljanja uz poljubac, ali treba da znamo da to sada može biti potencijalno smrtonosno ne zato što neko ima lošu nameru već zato što ne znamo da smo bolesni i zato moramo da držimo distancu, da se povučemo, sklonimo sa ulice, javnih mesta koliko je moguće – upozorio je Stevanović.

On kaže da se pokazalo da do sada deca nisu toliko ugrožena i da ne oboljevaju od teške kliničke slike.

– Videćemo sa kolegama iz Kine da li se negde ili kod njih lečenje kod dece završilo nepovoljno, ali svejedno treba znati da su deca dobar rasadnik infekcije i zato je važno da poštujemo mere – istakao je Stevanović.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović pozvala je građane da poštuju mere Vlade Srbije u suzbijanju epidemije korona virusa i naglasila da su naredne dve nedelje ključne u toj borbi.

Ona je rekla da je u svetu obolelo 272.000 ljudi, da je umrlo 11.252 osobe, od čega 4.032 samo u Italiji.

– Španija ima 1.000 smrtnih ishoda, Nemačka koja ima duplo manje zaraženih samo 45 smrtnih ishoda. To pokazuje razlike u primenjenim merama – rekla je doktorka Jovanović.

Ona je rekla da je 318.000 srpskih državljana koji su se od 5. marta donelo virus u Srbiji i da je on importovan . Kako je dodala, cilj je da se nastavi borba koja će se sastojati iz izolacije, kućne izolacije, uz maksimalnu primenu higijenskih mera, provetravanje i dezinfekciju prostora, i relaksaciju.

Ona je apelovala na građane da imaju poverenja u lekare i stučnjake, kao i da obrate pažnju na sve prijatelje, kolege, porodicu, njihove eventualne simptome i temperaturu, te da ako se pojavi neki simptom treba prekinuti takav kontakt.

Ponovila je da kod većine slučajeva bolest ne daje komplikacije ali da se ne sme dozvoliti masovno širenje i zato su mere od ključnog značaja.

– Mi smo veoma dobri i naredne dve nedelje su za nas ključne – rekla je Jovanović.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More