“Terminal se zatvara, ovde neće biti ni vode”: Srpski državljani “zarobljeni” na aerodromima širom sveta

(AP Photo/Christophe Ena)
1,821

Građani Srbije koji su ostali zarobljeni na aerodromima u Amsterdamu i Parizu avionom “Er Srbije” stigli su u zemlju. U narednom periodu Ministarstvo spoljnih poslova, u koordinaciji sa kabinetima predsednika i premijerke, radiće na organizovanju pomoći građanima Srbije koji su zbog epidemije Kovida-19 ostali širom sveta, piše RTS.RS.

Na aeorodrom “Šarl de Gol” juče ujutru je iz Atlante doputovalo 11 studenata beogradskog ETF-a. Imali su bukiran let koji je otkazan pola sata pre polaska. Njih šezdesetoro juče nije uspelo da se ukrca u avion koji je poslat iz Srbije. Zbog karantina i zabrane kretanja u Francuskoj ne mogu da napuste aerodrom.

“Imamo putnike od 70 godina sa srčanim bolestima, zavisnike od insulina. Kao što vidite terminal se zatvara uskoro ovde neće biti ni vode”, ispričala je jedna od putnica.

Slična situacija i na aerodromu u Dubaiju. Tamo je 19 državljana Srbije.

“Stvarno smo u situaciji gde ne vidimo izlaz zato što smo u ovom zatvorenom prostoru gde nema ni ventilacije, a da ne pričamo o nekim većim uslovima zaštite”, rekla je Irena Vučetić iz Dubaija.

Dok čekaju, kažu, sve vreme su u kontaktu sa ambasadom Srbije u Dubaiju.

“Svi smo mi otišli na odmore pre nego što je izbio autbrejk, to kažem da sklonimo temu zašto smo otišli baš u vreme korone”, dodaje Nenad Jelić.

Epidemija koronavirusa proglašena je i na Kubi. Tamo je ostalo 30 turista pre zatvaranja granica.

“Za dva dana Kuba će zatvoriti granice za strance što znači da ćemo ovde ostati i nećemo moći nikako da se vratimo. Naša jedina šansa je da se vratimo preko Moskve. Znači potrebno nam je odborenje od države da će poslati neki avion u Moskvu i ‘Aeroflot’ će nas pustiti”, kazao je jedan od turista iz Srbije koji su bili prinuđeni da ostanu na Kubi.

Ministarstvo spoljnih poslova organizuje letove po prioritetima, za sada prema aerodromima gde ima najviše naših putnika.

“Svuda gde možemo da pomognemo, mi ćemo pomoći. Još jednom, pozivamo sve ljude da ne kreću na put”, istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Oni koji su doputovali iz Amsterdama i Pariza su u izolaciji. Takođe i putnici iz Rusije, njih 89.

“Prioriteti su deca, učenici, studenti, oni koji se igrom slučaja negde nalaze ili na lečenju ili na službenom putu. Kada je reč o turistima, bez ikakve ljutnje – oni su na kraju prioriteta”, dodao je Dačić.

U novonastaloj situaciji sa koronavirusom u Srbiju iz inostranstva mogu da sleću avioni uz posebne dozvole, humanitarni ili kargo letovi. Ta pravila važe i za drumski i rečni saobraćaj.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More