Otadžbina zove lekare i medicinske radnike iz dijaspore da se vrate i pomognu!

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic
2,599

Vlada Srbije apelovala je danas na sve lekare i medicinske radnike uključujući i medicinske sestre da se vrate u zemlju i pomognu u borbi protiv korona virusa u Srbiji.

Vlada Srbijre, program “Tačka povratka”, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pozvao je danas slobodne medicinske radnike i radnice u inostranstvu da prijave svoju raspoloživost ukoliko su spremni da se, ako ustreba, privremeno vrate i svojim znanjem, iskustvom i veštinama pomognu u borbi sa epidemijom korona virusa u Srbiji.

Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu, saopštila je “Tačka povratka”.

Ove informacije, navodi se, koristiće se radi evidencije kapaciteta, uspostavljanja saradnje i potencijalnog konkretnog volonterskog angažmana u obezbeđivanju pomoći najugroženijim građanima u najkraćem mogućem roku.

Vlada Republike Srbije, Program “Tačka povratka” i UNDP pozivaju sve koji žele da odgovore na ovaj poziv da to učine popunjavanjem online obrasca na adresi: https://tackapovratka.rs/ kaže se u saopštenju.

“Tačka povratka” je platforma čija je misija da srpskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.

Vlada je u međuvremenu odobrila povećanje plata za deset odsto svim zdravstvenim radnicima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da će lekari koji su do sada volontirali u zdravstvenim ustanovama , njih 568 i 734 medicinske sestre dobiti stalni posao i ulaze u zdravsrtveni sistem Srbije.

On je za TV Prva rekao da su neki od njih ugovore već dobili u petak, a da će ostali ugovore, koji će biti na neodređeno, dobiti u ponedeljak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More