Vladika Longin: Čuvar pravoslavlja i svetosavlja

Srpske vladike u dijaspori (3)

SPC
1,723

Sazdan od milosti, smirenja, trpljenja i strpljenja, voli svoj narod i sva Božja stvorenja, a  stamen kao stena, osnovni su atributi srpskog vladike Longina (Krčo) episkopa novogračaničko srednjezapadnoameričkog, koji je od 1997. godine predvodi pastvu u ovoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve, u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, uvek se moli Bogu i za sav srpski narod bez obzira gde živi i gde se trenutno nalazi pod ovom nebeskom kapom. Sedište mu je u manastiru Nova Gračanica, na Trećem jezeru kod Čikaga.

-Naša crkva i vera pravoslavna čuvaju nas da se ne odrodimo i da ostanemo ono što su bili naši spreci vekovima, Srbi pravoslavne vere koji su se krstili sa tri prsta, pisali ćirilicom, voleli svoju crkvu, svoju pesmu i divne običaje, a koji su uvek pomagali svoje sunarodnike u nevolji. Jer, narod je crkva, a ne zgrada. Kad se zajedno sastanu narod i sveštenstvo, onda smo mi božja deca Oca našeg koji je na nebesima- često poučava vladika Longin u svojim propovedima.

Nikad ne propušta  priliku da oda počast dobrotvorima koji su sagradili Novu Gračanicu i još stariji srpski manastir Svetog Save u Libertivilu. Jer, kako napominje, zahvaljujući njima Srbi koji su dolazili kasnije u Čikago danas imaju gde da zapale sveću, da se pomole Bogu, ispovede i pričeste.

Često ističe i veliku ulogu Akademije”Sveti Sava” iz Čikaga i pravoslavne škole “Sveti Sava” iz Milvokija, u kojima se nastava održava prema američkom državnom programu, ali i predaje na srpskom jeziku, kao i veronauka.

– To je, pored bogosluženja, nešto najznačajnije što naša crkva u Americiradi, jer tako čuvamo identitet našeg podmlatka i izvršavamo  svetu dužnost  da sesrpski narod u SAD  ne otuđi, da ne zaboravi svoje korene i svoje pretke – kaže vladika Longin .

Ovaj episkop rođen je 1955. godine u Olovu (BIH).  Završio je Bogosloviju Sveta Tri jerarha umanastiru Кrka. Zamonašio se 1975. i iste godine otišao na studije u  Moskovsku duhovnu akademiju gde je diplomirao 1979. Potom je bio profesor u pomenutoj Bogosloviji. Vikarni episkop tadašnjeg srpskog patrijarha Germana postao je 1985, a godinu dana kasnije izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog gde je na episkopskoj katedri proveo narednih šest godina. Služeći Bogu, crkvi i svom rodu, na ogromnom prostranstvu Australije, gradio je bogomolje i uložio mnogo truda u rad sa mladima na očuvanju identiteta. Srbi sa petog kontinenta za njega i dan-danas imaju samo reči hvale, a mnogi  priželjkuju da im se vladika Longin vrati.

Na molbu Germanovog naslednika, patrijarha Pavla, vladika Longin 1992. godine prihvata premeštaj na mesto episkopa dalmatinskog. U to vreme građanskog rata na prostoru Hrvatske nije mogao ući u vladičanski dvoru Šibeniku, pa je živeo u manastiru Кrka i tu ponovo predavao. Tokom hrvatske vojne operacije  “Oluja”, avgusta  1995. godine, vladika Longin i cela Bogoslovija manastira Кrke stiže u izbeglištvo na Divčibare kod Valjeva. Tada je sarađivao i sa vladikom šabačkim Lavrentijem Trifunovićem u poslovima njegove eparhije. Zajedno sa tadašnjim, takođe u izbeglištvu, episkopom gornjo-karlovačkim Nikanorom Bogunovićem radio je sa izbeglicama, obilazio  izbegličke centre širom Srbijei dostavljao pomoć koja je dolazila uglavnom iz dijaspore.

Novom odlukom patrijartha Pavla, 1997. godine biva poslat na službu u svoju sadašnju Novogračaničku mitropoliju. Vladika Longin je danas takođe predsednik srpskog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, a koji  čine vladike: Maksim Vasiljević, Kirilo Bojović, Irinej Dobrijević i Mitrofan Kodić.

Naš serijal o vladikama u dijsapori počeli smo predstavljanjem vladike Kirila, prvog episkopa najmlađe episkopije Srpske pravoslavne crkve, i to na južnoameričkom kontinentu, zatim vladike Save Amerikanca srpskog porekla, a sutra Vam predstavljamo vladiku Mitrofana. Pratite nas!

R. LONČAR 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More