“Pacijenti su uplašeni i sami”: Potresna ispovest medicinske sestre iz Madrida

(AP Photo/Manu Fernandez)
1,136

Španija je nastavila da obara neslavne rekorde tokom epidemije virusa korona pa je, prema poslednjim podacima, prestigla Kinu po broju umrlih – 3.434 osobe. U jednom danu je preminulo 738 ljudi. Zdravstveni sistem ove mediteranske zemlje, o kome se pre krize govorilo u superlativima i smatran jednim od boljih u Evropi, ni kao takav nije dovoljan za krizu ovih razmera.

– Našli smo se u situaciji za koju niko nije bio pripremljen i koja postaje sve teža i ozbiljnija – kaže za “Novosti”, Klara Korneho, medicinska sestra iz Madrida.

Njen posao na odeljenju intenzivne nege Urgentnog centra i u normalnim okolnostima podrazumeva viši nivo pripravnosti, brzine, stresa i odgovornosti. Ipak, ono što se ovih dana dešava u Španiji nešto je potpuno novo i za Klaru i za njene kolege.

U kratkom predahu između dugačkih smena, u izjavi, za naš list, Klara objašnjava da je jedan od problema i to što bolnicama često nedostaje zaštitna oprema za osoblje. A, kako svedoči, i sam rad “pod punom opremom” predstavlja otežavajuću okolnost.

– Izuzetno je teško i komplikovano raditi sa zaštitnom opremom. Dišeš otežano, kroz maske ne vidiš dobro, vruće ti je i znojiš se u odelu, imaš glavobolje… Onda te opterećuje i to što znaš da je u takvim uslovima tvoj rad sa pacijentima na mnogo nižem nivou od uobičajenog – iskrena je Klara.

Rad sa obolelima, koji su sami i izolovani, iziskuje i posebnu psihološku pripremljenost.

– Teško je kad vidiš koliko su pacijenti uplašeni i sami. Razmišljaš o njihovom bolu, ali i bolu njihovih porodica koje ih ne mogu videti, zagrliti, utešiti. Sve podseća na medicinu u ratnim okolnostima, ali ovoga puta ona se ne dešava u nerazvijenim, već u razvijenim zemljama.

I Klarin suprug je zdravstveni radnik, pa osim iscrpljenosti poslom, dele i brigu o tome da ne zaraze svoju porodicu.

– Sve vreme razmišljaš da li ćeš baš ti uneti virus u svoju kuću – kaže Klara.

Svesna da je njena zemlja odavno izgubila bitku sa obuzdavanjem virusa, Klara se nada da će druge države makar naučiti nešto iz njihovog primera.

– Daj bože da druge zemlje imaju u vidu ono što se sada dešava u Španiji i uspeju da obuzdaju virus pre nego što eskalira. Neophodno je potpuno zatvaranje granice, stroga izolacija i obezbeđivanje dovoljno zaštitnog materijala. Moraju dobro organizovati i pripremiti medicinske radnike za ono što dolazi, konsultovati se sa lekarima iz drugih zemalja ako je potrebno i obezbediti dovoljno kreveta za prihvat obolelih – zaključuje Klara Korneho.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More