Epidemiolog Tiodorović: “Moramo da izdržimo 15 dana i da imamo gvozdenu disciplinu”

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk
528

Narednih 15 dana su ključni, biće povećan broj oblelih i umrlih, ali uz gvozdenu disciplinu sigurno ćemo izbeći katastrofalan italijanski scenario, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

“Moramo da izdržimo 15 dana i da imamo gvozdenu disciplinu, ova nedelja će biti teška, ali i naredna, a mere se moraju sprovesti do kraja kako bismo se izborili. Biće u narednom periodu još slučajeva i obolelih i umrlih, zato je potrebno poštovati mere”, rekao je on za “Blic”.

Prema njegovim rečima, u Italiji i Španiji mladi su razmišljali kako virus pogađa starije, ali to je loš primer i pogrešan pristup.

“Njima je trebalo mesec dana da otkriju nultog pacijenta, a mi smo ga otrkili odmah. Moramo ozbiljno shvatiti situaciju i slušati preporuku struke, ne izlaziti iz kuće, održavati higijenu, nositi zaštitu, a ja se nadam da je narod to već shvatio”, objašnjava epidemiolog.

U Italiji i Španiji desio se i slom zdravstvenog sistema, a za to je pomalo kriv i mentalitet, smatra on.

Epidemiolog Tiodorović apeluje na dijasporu da ne dolazi! Evo kada se očekuje vrhunac epidemije

Tiodorović kaže da se posle Uskrsa očekuje pik epidemije, a zatim i njeno jenjavanje.

“Ljudi koji su došli iz inostranstva moraju u karantin iako su naoko zdravi. Krajem aprila i početkom maja treba mi da izdržimo ono što virus neće moći da izdrži. Ne samo zbog visokih temperatura, već i ultravioletnog zračenja”, zaključio je epidemiolog.

Poznati srpski epidemiolog savetuje šta da jedemo da bismo ojačali organizam u doba epidemije

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More