Milan je među najboljima na fakultetu u Šangaju, sada se vratio u Srbiju, obukao uniformu i hoće da pomogne

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
277

Dok Novosađanin Milan Kuzmanović (26), jedan od jedanaestoro najuspešnijih studenata Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Đao Tong iz Šangaja, ovih dana u kasarni Vojne akademije u Beogradu glanca svoje vojničke čizme, neke njegove kolege sa šangajskih studija zatrpavaju svoje instagram-naloge slikama sa odmora na Baliju i Filipinima, pišu Novosti.rs.

Oni su iskoristili jeftine aranžmane da otputuju na ove egzotične destinacije pošto se poražena korona povukla iz Kine, a Milan je krajem januara ugrabio jednu od poslednjih prilika da se vrati u Srbiju i ispuni svoj dečački san – da, poput svojih predaka, oduži vojni dug otadžbini. Danas broji 30. dan u uniformi Akademije za rezervne vojne oficire u Beogradu. Odslužio je prvi od ukupno šest meseci u uniformi Vojske Srbije.

A mogao je, u najmanju ruku, da ostane u Kini, jedinoj zemlji na svetu koja je uspela da pobedi kovid-19, i da se izdržava dajući Kinezima časove engleskog jezika do jeseni, kada je planirao da upiše doktorske studije. Milan to nije uradio.

– U mojoj porodici kroz niz generacija odnegovano je mišljenje da svaki muškarac treba da odsluži vojni rok. Još kao dečak slušao sam o našim hrabrim precima i usvojio sam stav da i ja treba da odužim dug otadžbini. Drago mi je da danas, u 21. veku, i sve više devojaka razmišlja na sličan način – govori nam Milan u kratkoj pauzi između dve vojničke obaveze koje podrazumevaju praktičnu i teorijsku nastavu.

Prvi vojnički zadatak njemu i kolegama iz klase bilo je opremanje hale Sajma u Beogradu za prihvat lakše obolelih pacijenata zaraženih virusom korona.

– Drago mi je što sam baš sada u vojsci i što mogu da pomognem. I u Kini, dok sam bio u karantinu, imao sam želju da pomognem, ali Kinezi nisu hteli da rizikuju da se strani državljani zaraze i uvek su me upućivali da ostanem u stanu, u izolaciji – kaže ovaj mladić, koji je studije u Šangaju, započete 2017. godine, krunisao prošlog januara master tezom “Lažne vesti i trenutni momenat imigracije”.

U aprilu, upravo zbog vojne obaveze u Srbiji, Milan neće biti sa kolegama u Šangaju na svečanosti koju će njegov fakultet na Univerzitetu Đao Tong, osnovanom 1896. godine i jednom od osnivača “Šangajske liste”, prirediti za studente njegove generacije.

U Šangaj mladi Kuzmanović planira da se vrati na jesen i da upiše četvorogodišnje doktorske studije na Fudan univerzitetu, koji ima veoma dobru katedru za međunarodne odnose. Svom budućem mentoru predložiće istraživačku temu o medijskoj transformaciji terorističke OVK.Po okončanju doktorandskih studija Milan Kuzmanović planira da se vrati u Srbiju, da nađe posao i ovde primeni svoje znanje stečeno u Kini.

DRAMA U VUHANU

U SVEGA osam dana krajem januara, život Milana Kuzmanovića u Kini pretvorio se u pravu dramu. Pošto je odbranio master tezu u Šangaju, 19. januara otputovao je kod drugara Saše Vujanića u Vuhan, da zajedno proslave okončanje studija. Toga dana u Vuhanu sve je još funkcionisalo normalno. Sutradan je bilo manje ljudi na ulicama, a u medijima su počele da se pronose vesti da je ovaj desetomilionski grad početno žarište zaraze. Već 21. januara svi su nosili maske, a dan kasnije ulice su bile puste.

Milan je poslednjim vozom uspeo da se vrati u Šangaj. Proveo je 15 dana u samoizolaciji, a jednim od poslednjih aviona vratio se, preko Moskve, u našu zemlju.

Prošao je sve kontrole, uključujući i dodatni pregled na VMA, i 1. marta obukao uniformu Vojske Srbije.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More