Preminuo episkop valjevski Milutin, bio pozitivan na koronavirus

Foto:Printscreen Youtube
492

Episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći, u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus, potvrđeno je “Blicu” u Eparhiji valjevskoj.

Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske, vladika Milutin ustoličen je septembra 2006. godine. Rođen je u selu Mijači nadomak Valjeva, a sa 14 godina postao je iskušenik u manastiru Kaona. Od tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana, 1963. godine dobio je monaški postrig u manastiru Petkovica i ime Milutin. Završio je dvogodišnju monašku školu u manastiru Ostrig, a potom je u Kaoni postao namesnik i paroh, pišu Novosti.rs.

“Neizmerno je teško opisati bol koji ostaje u srcima”, srpske eparhije opraštaju se od vladike Milutina (FOTO, VIDEO)

Završio je srednju školu u Bogosloviji “Sveti Sava” u Beogradu. Nakon završene prve godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu otišao je u SAD, na PBF “Sveti Sava” u Libertvilu, gde je diplomirao, a onda se vratio u Kaonu, za nastojatelja manastira, i zajedno s bratsvom doprineo svelikom napretku svetinje.

Episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske Lavrentije 1994. godine unapredio ga je u igumana, potom u arhimandrita. Starešina kaonske obitelji postao je 1996. godine, kada mu je vladika Lavrentije na staranje poverio i manastir Lelić. Sa položaja arhijerejskog zamenika posavotamnavskog, izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, a posle tri godine postavljen je na tron Eparhije valjevske, ponovo uspostavljene posle dva veka.

– Bio je u svakom smislu čedo tadašnje Eparhije šabačko-valjevske, u koju je došao kao dete i stasao u episkopa – kaže vladika šabački Lavrentije. – Bio je sjajan duhovnik i domaćin svetinje u Kaoni, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od najlepših i najposećenijih bogomolja u SPC. Ostaće svetao primer kako treba da živi i da dela monah.

BIO ROĐEN ZA CRKVU

– Vladika Milutin bio je rođen za Crkvu, predodređen za Službu božiju, kojoj je posvetio ceo svoj život – kaže njegov školski drug, protojerej stavrofor Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice. – Bio je vladika iz naroda, i za narod, trajno vezan za svoju Crkvu i svoj rod. Milutin je govorio da je narod u valjevskom kraju od svih po posvećenosti u veri najbliži Bogu i da je ponosan što je na čelu eparhije u kojoj su rođene i službovale tako velike ljudske i duhovne gromade, poput oca Justina, vladike Nikolaja, Jovana Velimirovića…

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More