Lepa vest! Farmaceutski div počinje uskoro testiranje eksperimentalne vakcine protiv korone na ljudima

Foto: Pixabay.com
443

Kompanija DŽonson&DŽonson (Johnson & Johnson, J&J) planira da počne testiranje eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa na ljudima do septembra i da je pripremi za upotrebu početkom 2021, saopštio je danas taj američki proizvođač lekova.

Kompanija je u januaru ove godine objavila da je krenula sa pravljenjem potencijalne vakcine protiv koronavirusa, koristeći iste tehnologije koje su koristili za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv ebole, prenosi Rojters.

Ovaj farmaceutski div je u saopštenju naveo da je uložio više od milijardu dolara, zajedno sa američkom Agencijom za napredna biomedicinska istraživanje i razvoj (BARDA), za sufinansiranje istraživačkog rada na vakcini, proširivši prethodnu saradnju sa tom agencijom.

U toku su globalni napori da se napravi vakcina protiv virusa Covid-19 koji je usmrtio više od 34.000 ljudi širom sveta, ali stručnjaci upozoravaju da će možda biti potrebno više od godinu dana da se vakcina pripremi. Jedan pacijent je početkom ovog meseca primio dozu vakcine kompanije Moderna u ranoj fazi ispitivanja, čije ta firma preuzela čelnu poziciju u trci za razvoj korona-vakcine, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More