U SAD sve dramatičnije, a scena na Menhetnu je sve zaprepastila, policija morala da rastera ljude

Foto: Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer
1,287

U SAD trenutno, kako govore zvanični podaci, korona virusom zaraženo je 163.429 lica, broj umrlih je nadmašio 3.000, a po broju inficiranih na prvom mestu je država sa više od 66.000 zaraženih i umrlih 1.243, gde je danas tokom šest paklenih sati – na manje od tri minuta umirao jedan čovek.

Stepen umiranja je i razlog što su tela preminulih u stanovima ostajala i 24 sata, pre nego što bi ih nadležni odneli, pa je zato u Veliku jabuku, epicentar pandemije, poslato i 85 hladanjača za smeštanje tela.

Tela u kamione hladnjače već danima u bacuju viljuškarima, rekli su nadležni i precizirali da će svaki od 85 kamiona, koje će obezbediti FEMA – Federalna agencija za upravljanje u vanrednim stanjima, primati 40 tela, a što će kapacitete grada u mrtvačnicama povećati sa 3.500 na 7.000.

Tela će biti skladištena i u čuvenom Medison skver graden, višenamesnkoj dvorani koja je bila meka košarke, i u kojoj su nastupale brojne svetski poznte zvezde a na primer Erik Klepoton je u njoj proslavio 70 rođendan …

Očekuje se da će u grad stići i vojnici koji će pomagati u mrtvačnicama i pri sahranjivanju.

Grad je nabavio još 45 hlađača, jer su potrebe ogromne, pre izbijanja koronavirusa tom gradu sa 8,7 miliona stanovnika bilo je dovoljno 900 mesta u mrtvačnicama.

Mediji prenose i da se u proseku između 12 i 14 sati čeka da kada neko umre kod kuće ili van bolnce dođu po telo.

Bez obzira na ovako tešku situaciju, što se virus širi kao požar, u Njujorku gužve ne prestaju, socijalna distanca se krši na svakom ćosku, i kada mora, kao u metrou, i kada ne mora, a jedna od takvih slika viđena je danas na Menhetnu, kada je u luku uplovio Konfort – vojna bolnica sa 1.000 kreveta i 12 operacionih sala i 1.200 ljdui koji rade na njoj.

Ljudi su se gurali, skoro pa i penjali jedni drugima na leđa da bi kroz ogradu napravili sliku broda koji treba da pomaže ljudima kojima je pomoć neophodna, a nisu oboleli od koronavirusa.

(AP Photo/Seth Wenig)

Gužva je bila toliko velika, niko se nije obazirao na COVID na zaprećenu kaznu od 500 dolara, pa je gradonačlenik Bil de Blasio, kada je video slike na tviteru, izdao naređenje policiji da hitno razbije okupljenu masu.

Zvaničnici Njujorka očekuju da će Dan D biti 5. april, 35 dana nakon što su imali nultog pacijenta.

Izvor TaNjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More