“Stanje u bolnicama je kao u noćnoj mori”: Irena radi na klinici u Italiji, i ima važnu poruku za sve u Srbiji!

(Claudio Furlan/LaPresse via AP)
572

Kordinator medicinskog osoblja Irena Njegojević je u središtu korona virusa koji “bukti” u Italiji. Ova Srpkinja je iz Bora se ovih dana susrela sa svim posledicama koje pandemija ostavlja iza sebe i svakodnevno je na raspolaganju pacijentima u “Clinica Paideia Roma”. Ona nam je rekla da je stanje u bolnicama kao u noćnoj mori, da nema zaštićenih, ali nam je otkrila kojoj terapiji se Italijani sada podvgavaju, a daje rezultate, pišu Novosti.rs.

– Radim u Italiji gde sam završila medicinsku školu i studiram zdravstveni menadžment. Zdravstveni radnik sam već 24 godine, koordinator sam medicinskog osoblja u privatnoj bolnici u Rimu – počela je Irena da priča svoju priču za “Novosti”.

Irena u trenutcima dok pišem tekst se nalazi u prvoj liniji odbrane od pandemije i potpunog haosa koji je zadesio Italiju, ali i celo čovečanstvo. Njeno iskustvo je dramatično.

– Stanje u bolnicama je nalik noćnoj mori, ko nije u struci nema predstavu o ozbiljnosti ove situacije. Bolnice su pune zaraženih pacijenata i osoblja koje je veoma izloženo. Saniteti pristižu, intenzivne nege se brže pune nego što se prazne i na žalost često do toga dolazi zbog smrtnog ishoda. Sirene, saniteti, šatori i osoblje u zaštitnim odelima… sve ostalo je neobična tišina … Obzirom da većina pacijenata na klinici gde radim su onkološki pacijenti, imamo veliku odgovornost da bi ih zaštitili od zaraze koja bi njima nanela najteže posledice. Trudimo se da budemo oprezni i za sada je situacija po kontrolom – rekla nam je ova žena koja je rođena u Boru, gde je živela do marta 1993. godine, a za građane Srbije ima poseban apel.

– Moja poruka za sve Srbe je da shvate veoma ozbiljno trenutnu situaciju pandemije. Da budu savesni i odgovorni građani i da se pridržavaju mera pošto je u pitanju kolektivno zdravlje. Od toga zavisi koliko će trajati i kakve će posledice biti! Pomozite zdravstvenim radnicima da bi mogli svima da pruže potrebnu pomoć. Sada je najbitnija socijalna distanca! Biće vremena za druženje, samo da smo svi živi i zdravi

Irena nam je ispričala neke od najtežih i najlepših trenutaka koje će joj biti urezani u sećanju sve dok je živa. Jer, ipak, ovakvu katastorfu svet nije video do sada.

– Najteži momenat mi je bio je kada su nam doktor i koleginica završili na intenzivnoj nezi i to je bio momenat kada sam shvatila da ovo nije ružan san nego stvarnost. Najlepših momenata ima više, to je solidarnost među kolegama, atmosfera je kao da smo porodica, hrabrimo jedni druge i uspevamo da podelimo koji osmeh ispod zaštitne maske. Svi nas bodre i podržavaju, šalju nam divne poruke i gestove tako da nam to puni srce i daje snagu da izdržimo i borimo se u ovoj vandrednoj situaciji.

Irena nam je otkrila ponešto i o terapiji koja se sprovodi u Italiji.

– Što se terapije tiče, nisam upoznata sa stanjem u Srbiji. Ovde je za sada AIFA (Italijanska agencija za lekove) odobrila eksperimentisanje lekova koji se koriste za reumatski artritis, malariju i SARS. U gradu Pavia su počeli i sa transfuzijom krvne plazme pacijenata koji su ozdravili i stvorili antitela, pacijentima koji su zaraženi da bi imunitatni sistem mogao da se izbori sa virusom.

Posle svega smo je pitali da li je nekada savlada strah.

– Nije me strah za sebe ali jeste za moje najmilije, zbog toga sam tužna, ali straha nema na poslu moram da budemo optimisti zbog kolega i pacijenata.

IRENA JE DOBRA DRUGARICA NAŠIM VRHUNSKIM SPORTISTIMA

Irena Njegojević je inače dobra prijateljica sa našim vrhunskim sportistima. Fudbaleri Dušan Basta i Filip Đorđević su imali tu sreću da upoznaju Irenu.

– Da, oni su moji dobri prijatelji. Viđali smo se dok su živeli u Italiji. Odlični momci. Imala sam tu sreću da budem na porođaju kada se rodio Bastin sin i oba puta kada je Filipova žena, Jovana Švonja, porađala. Oni su sad u Beogradu, sa Bastom sam ostala u bližem kontaktu.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More