Stevanović ovako odgovorio na pitanje da li postoji lek protiv korone i da li ostaju posledice

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
293

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je sinoć da ne postoji lek protiv virusa Covid-19, a da se u lečenju pacijenata koriste lekovi kada bolest postane simptomatična.

“Kratko i jasno – lek ne postoji. Svi lekovi koji se koriste u lečenju Kovida jedino služe za lečenje bolesti kada postane simptomatična. Ne postoji lek, mi lekari koristimo samo zdravstvenu opremu. Nema preventivnog leka”, rekao je Stevanović.

Gostujući na Tv Prva, on je naveo da se u lečenju obolelih pacijenata koriste terapijski protokoli, koji su stvar struke i nisu za priče na društvenim mrežama i medijima.

“Te protokole je odredila struka, jasno su propisani, dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama i dostupni su svim zdravtsvenim radnicima”, rekao je Stevanović.

Govoreći o metodama kineskih i ruskih lekara, Stevanović je rekao da oni imaju razlike u stavovima i pristupima šta više da se koristi u lečenju.

“Mi pokušavamo da sve to prilagodimo našim uslovima. Bitno je što više smanjiti broj kontakata i smanjiti put širenja epidemije. Protokoli se razlikuju od kliničke slike, stanja, prethodne primene, starosti…”, rekao je Stevanović.

On je dodao da ako se Kovid-19 ponaša kao svi drugi virusi, on će čekati svojih “novih pet minuta”, a da je na nama da se bolje pripremimo na novu epizodu koja bi, kako kaže, mogla da se pojavi za par meseci, za par godina, a možda i nikad.

Da li ostaju posledice, zavisi od toka bolesti

Da li će izlečeni od virusa Covid-19 imati posledice nakon izlečenja, zavisi od samog toka bolesti, izjavio je Stevanović.

Stevanović je za tv Prva rekao da pacijenti koji su imali lakšu kliničku sliku neće imati nikakve posledice, dok će se posledice kod pacijenata koji su bili na respiratortima i imali težu sliku, posledice sagledati kada sve prođe.

Kako je rekao, do sada je otpušteno sa lečenja oko 60 izlečenih od korona virusa, koji su imali lakšu kliničku sliku, a da se narednih dana očekuje veći broj otpuštenih.

“Lečenje dugo traje, kod nekih i nekoliko nedelja”, rekao je Stevanović.

Govoreći o tome koje su grupe visokorizične, on je pored starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, naveo i one sa poremećajem endokrinološkog sistema, odnosno osobe obolele od dijabetesa i gojazne.

“Osobe koje imaju veliku masu, bez obzira da li su gojazne ili krupne ili imaju veliku mišićnu masu, imaju problem sa primenom veštačke ventilacije. Zato su gojazne u posebnom riziku. To se odnosi na metaboličke poremećaje i oni drugačije reaguju na infekciju”, rekao je Stevanović.

Stevanović:Veći broj obolelih rezultat ponašanja pre 7 dana

Povećani broj obolelih od novog korona virusa je rezultat našeg ponašanja u prethodnih pet do sedam dana, izjavio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

“Videćemo za sledeći vikend kakvi smo bili ovog vikenda. Ako je manji broj, onda smo bili dobri. Brojke govore da smo u ponašanju bili loši prethodni vikend”, rekao je sinoć Stevanović.

Gostujući na tv Prva, on je kazao da je od početka epidemije novog korona virusa mobilisan čitav zdravstveni sistem, a da na Klinici radi 40 odsto personala koji nikada pre nisu radili na Infektivnoj klinici.

Stevanović je naveo da je ograničen broj infektologa, ali kada se desi nešto ovako, infektolozi se šalju u druge bolnice gde obučavaju kolege.

Govoreći o obolelim zdravstvenim radnicima, Stevanović je rekao da je upalu pluća ima jedan lekar, dok tri medicinske sestre imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More