Merkel: EU pred najvećim izazovom od osnivanja, pominjala i kreditne linije

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber,Pool
341

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

“Suočeni smo sa velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Nemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji“, poručila je ona.

Merkel je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran predlog Saveta EU, te poručila da će Nemačkoj biti dobro okoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi videlo koliko su umrežene i isprepletane privrede, te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim delovima, a tako u svim članicama.

Ona je navela da su zemlje koje su članice evro-grupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija predloge za prevazilaženje krize.

Merkel je podsetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija to svakako jeste.

Pozdravila je predlog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za očuvanje radnih mesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

“Prerano je za ublažavanje mera”

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je prerano za ublažavanje mera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje korona virusa i dodaje da bi njena vlada bila loša ukoliko bi sada navela datum kad će one biti ublažene.

Upitana kada će Nemačka početi da ublažava mere, a s obzirom da je Austrija danas najavila svoj plan, Merkelova je na konferenciji za štampu rekla da je Austrija tokom cictave krize bila nešto ispred Nemačke.

Naglasila je da bi nemačka vlada bila loša ako bi sada govorila o datumu “jer se i dalje živi u pandemiji”.

Podsetila je da je vlada uvela mere do 19. aprila i da se u tome ništa neće menjati.

Objasnila je da je za odluku o ublažavanju mera potrebno da bude ispunjeno više kriterijuma među kojima je stopa reprodukcije virusa, kao i takozvano vreme udvostručavanja broja infekcija.

“U krizi smo napravili jedan korak napred, za ublažavanje mera je prerano”, kazala je Merkel ističući da će se Nemačka svakako vratiti “normalnom životu”, čim zdravstvena situacija to bude dozvolila.

Dodala je da je u toku razgovor s ekpertima u vezi s eventulanim uvođenjem obaveznog nošenja zaštitne maske.

U svakom slučaju, poručila je, ukidanje mera uslediće postepeno, a kad je reč o zaštitnoj opremi zaloćila se za njenu proizvodnju u Evropi, s obzirom da se trenutno ta oprema proizvodi uglavnom u Aziji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More