U Austriji bez okupljanja na Vrbicu i Cveti u hramovima SPC, za Vaskrs još bez odluke

Foto: Hram u Inzbruku privatna arhiva
299

Eparhija austrijsko-švajcarska saopštila je da zbog mera austrijske vlade u borbi protiv korona virusa u hramovima SPC u Austriji neće biti okupljanja na Vrbicu i na Cveti.

Vernici će praznike ove godine proslaviti u krugu svojih porodica, a eparhija ih poziva da se ne okupljaju oko hramova u većem broju na Vrbicu, odnosno Lazarevu subotu, kao ni na Cveti, u nedelju, 12. aprila, jer bi se time rizikovalo zatvaranje hramova.

Sveštenstvo će služiti bogosluženja, sa prenosom uživo.

Eparhija upućuje izraze saučešća svim porodicama dosadašnjih žrtava virusa koje je zadesio smrtni ishod. Iako zvanični podaci govore da dosad ima već preko 60.000 mrtvih na svetu, odgovorno možemo izjaviti da među sveštenstvom i vernicima naše Eparhije nema žrtava niti ima slučajeva da su vernici naše Eparhije u Austriji, Švajcarskoj, Italiji ili na Malti primljeni u bolnicama zbog infekcije od zaraze korona virusom, saopštavaju iz eparhije.

Ovim putem Eparhija izražava svoju najdublju zahvalnost i poštovanje prema državnim, društvenim i zdravstvenim službama i institucijama za njihove podvige i samopožrtvovanje u suzbijanju epidemije. Svima koji se neumorno bore za spas ljudskog roda u ovom kriznom vremenu, naime, na prvom mestu lekarima i medicinskom osoblju, ali i svim ostalim zaposlenima u zdravstvu, odajemo priznanje i divljenje. Pozivamo sveštenstvo i blagoverni narod na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji. Nažalost, ima neprihvatljivih pojava izazivanja panike i širenja neproverenih glasina. To nije dobro, jer svi smo dužni da obratimo pažnju na propisane preventivne mere kao lekovite mere, a pravilo ovog trenutka glasi: Ne izlagati opasnosti ni sebe ni druge!

Iako nismo u obavezi da zaključamo naše hramove skroz, odmah smo našli jedan razuman sistem kako možemo mirno i u skladu sa propisima da obavljamo naša lekovita bogosluženja, pa makar iza zatvorenih vrata i uz televizijski prenos putem društvenih mreža: Naime, sat vremena pre uobičajenog otvaranja hrama, služimo Svetu liturgiju, odnosno po zatvaranju hrama, odmah obavljamo Večernje bogosluženje svakodnevno.

Na početku Strasne sedmice iz eparhije najavljuju novo sapštenje sa konkretnim uputstvima za dane Vaskršnjih praznik.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More